VoteWatch Europe: România este a patra cea mai influentă ţară din punct de vedere politic în Parlamentul European, în urcare cu trei poziţii faţă de mandatul precedent
Sursa foto:© VoteWatch Europe Vizualizari:

VoteWatch Europe: România este a patra cea mai influentă ţară din punct de vedere politic în Parlamentul European, în urcare cu trei poziţii faţă de mandatul precedent

România este considerată a patra cea mai influentă ţară din punct de vedere politic în Parlamentul European, în urcare cu trei poziţii faţă de precedentul legislativ, conform unui index realizat de think tank-ul VoteWatch Europe, relatează caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, topul este condus de Portugalia (38,8 puncte), urmată de Luxemburg (38,3 puncte), Finlanda (35,5 puncte) şi România (34 de puncte) în ce priveşte distribuţia naţională a influenţei politice.

“România este pe locul al patrulea în ce priveşte influenţa politică urcând trei locuri de la mandatul trecut. România şi-a consolidat scorul ridicat de performanţă, ceea ce se explică prin faptul că 97% dintre europarlamentari provin din grupuri PPE, S&D şi Renew şi, prin urmare, este foarte probabil să se afle pe partea majoritară a fiecărui vot”, se arată în argumentele VoteWatch Europe.

Potrivit celor de la VoteWatch Europe, pârghia de influenţă din ce în ce mai mare a României în cadrul principalelor grupuri politice din Parlamentul European este reflectată prin poziţii de conducere, cum ar fi în cazul lui Dacian Cioloş (preşedintele Renew Europe), Siegfried Mureşan (vicepreşedinte al grupului PPE) şi Rovana Plumb (vicepreşedinte al grupului S&D).

De asemenea, eurodeputaţii românii sunt consideraţi foarte activi în modelarea legislaţiei europeană, în ciuda vechimii în general scăzute a delegaţiei române.

De exemplu, Dragoş Pîslaru (Renew Europe) şi Siegfried Mureşan (PPE) deţin poziţii strategice pe dosare esenţiale precum competitivitatea zonei euro, Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi finanţarea Pactul Verde European.

Deputaţii români au fost adesea incluşi în top-ul evaluărilor VoteWatch Europe privind influenţa sectorială pe politici cheie, cum ar fi Cristian Buşoi (PPE, în domeniul sănătăţii), Dan Nica (S&D, în domenul digital) şi Dragoş Pîslaru (Renew Europe, în domeniul economic).

România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de eurodeputaţi. 14 dintre aceştia fac parte din grupul PPE, cel mai influent grup politic, 10 din S&D, 8 sunt membri ai grupului Renew Europe şi un europarlamentar român face parte din grupul ECR.

Similare
RECOMANDĂRI