Deschiderea ferestrei nu este de ajuns pentru a elimina noxele din camere
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deschiderea ferestrei nu este de ajuns pentru a elimina noxele din camere

Studiul a arătat că unele dintre substanţele pe care le produc obiectele din casele noastre nu sunt eliminate prin simpla deschidere a ferestrelor.

O echipă de cercetători din Canda şi Statele Unite ale Americii a derulat un studiu în urma căruia au arătat că deschiderea ferestrelor, una dintre modalităţile pe care le folosim în mod obişnuit pentru a schimba calitatea aerului din camerele noastre, nu ajută la eliminarea substanţelor din aerul pe care îl respirăm, notează Phys.

Oamenii de ştiinţă au construit o casă model pe care au monitorizat-o pentru a vedea cum are loc mişcarea substanţelor emise de către materialele din care sunt realizate obiectele pe care le folosim în viaţa noastră de zi cu zi. Aceste substanţe sunt produse de către ingredientele pe care le folosim la gătit, odorizantele de cameră, covoarele, penele şi multe alte obiecte. Este imposibil de spus dacă acestea au un efect negativ asupra sănătăţii noastre, dar oamenii de ştiinţă depun eforturi pentru a determina şi acest aspect. 

Experiementele desfăşurate de către cercetătorii care au colaborat în cadrul proiectului ”Observaţii la domiciliu asupra chimiei microbiene şi de mediu” au arătat că concentraţiile anumitor substanţe au scăzut simţitor după deschierea ferestrelor, dar au reuşit să revină la nivelurile iniţiale la doar câteva minute după ce ferestrele au fost închise. Una dintre ipotezele omenilor de ştiinţă arată că efectul limitat al deschiderii ferestrelor este determinat de modul în care substanţele se „lipesc” de ziduri şi celelalte obiecte din case. 

În mod suprinzător, folosirea oţetului şi a amoniacului, într-un efort de a schimba pH-ul suprafeţelor, pare a fi înrăutăţit situaţia pe termen scurt, analizele arătând o creştere a cantităţii de emisii din aer.

Similare
RECOMANDĂRI