FOTO: Cele mai spectaculoase imagini cu eclipsa de lună
Sursa foto:digi24.ro Vizualizari:

FOTO: Cele mai spectaculoase imagini cu eclipsa de lună

România şi celelalte ţări din jumătate estică a Europei au fost în zona favorabilă pentru observarea eclipsei de Lună. La fel de norocoşi au fost şi locuitorii din centrul Asiei şi cei de pe continentul african. În alte zone, oamenii au fost nevoiţi să se mulţumească doar cu o eclipsă parţială. America de Nord a fost printre puţinele părţi ale lumii unde fenomenul nu a putut fi urmărit decât online sau la televizor.

Potrivit digi24.ro, deasupra templelor antice din Grecia a fost cer senin, astfel că zona a fost excelentă pentru urmărirea eclipsei. Mai întâi, luna plină s-a înălţat la orizont, în nuanţe de portocaliu şi roz, devenind roşiatică în momentul în care a intrat în umbra Pământului. Culorile se datorează atmosferei terestre.

Şi australienii care s-au trezit cu noaptea în cap s-au putut bucura de spectacolul celest, înainte de răsăritul soarelui.

The July 2018 Lunar Eclipse

„Această eclipsă e una deosebit de lungă din mai multe cauze. Una dintre ele e că Luna trece chiar prin centrul umbrei Pământului, aşa că îi ia mai mult să traverseze zona de umbră. Altă cauză principală e că Luna e în punctul cel mai îndepărtat de Pământ de pe orbita ei, aşa că se deplasează cu cea mai mică viteză. Deci are o distanţă mai mare de străbătut prin zona de umbră, distanţă pe care o traversează cu viteza cea mai mică”, a spus Andrew Jacobs, astronom, Observatorul din Sydney.

Brazilia a fost unul dintre puţinele locuri din Americi de unde a putut fi observată cea mai lungă eclipsă de lună a secolului.

Total Lunar Eclipse Over Indonesia

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI a găsit satelitul natural al Pământului la apogeu - în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale eliptice în jurul Pământului - formând un "cuplu" inedit pe bolta cerească cu planeta Marte aflată în cel mai apropiat punct de Pământ al orbitei sale în jurul Soarelui.

Acest spectacol astronomic a putut fi urmărit cu ochiul liber din Europa, Africa, Asia şi Australia. Eclipsa de Lună nu a fost vizibilă din America de Nord şi din cea mai mare parte a Oceanului Pacific.

Total Lunar Eclipse Over Hong Kong

Total Lunar Eclipse Over Germany

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI a durat 1 oră, 42 de minute şi 57 de secunde. Dacă adăugăm la această perioadă şi pe cea în care Luna s-a aflat într-o eclipsă parţială, ajungem la o durată totală de 3 ore şi 54 de minute pentru acest fenomen rar, conform NASA. Următoarea eclipsă de Lună cu o durată similară va avea loc abia în anul 2123.

Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Similare
RECOMANDĂRI