Hubble a trimis o imagine a planetei Saturn extrem de detaliată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Hubble a trimis o imagine a planetei Saturn extrem de detaliată

Telescopul Hubble a petrecut ultimii 30 de ani în orbita terestră realizând unele dintre cele mai faimoase imagine din astronomie.

Telescopul spaţial Hubble a reuşit în cei 30 de ani de funcţionare să ofere unele dintre cele mai importante şi mai uşor de recunoscut imagini ale cosmosului. Recent acesta a surprins o imagine detaliată a planetei Saturn, aflată la 1,35 miliarde de kilometri de Terra, notează Science Alert.
 

Oamenii de ştiinţă explică faptul că în prezent, emisfera nordică a planetei Saturn trece prin perioada de vară, ceea ce înseamnă că această parte a planetei este îndreptată către Soare şi către Terra.

Trebuie precizat faptul că vara pe Saturn nu se compară cu ideea de vară cu care suntem obişnuiţi pe pământ. Mai exact, mare parte din căldura acestei planete provine din interior şi atinge în medie -178 grade Celsius.

Noi detalii despre planetă

Aceste noi imagini detaliate ale lui Saturn oferă noi detalii despre fenomenele de la suprafaţa planetei. Aceste imagini indică o schimbare a culorii, cercetătorii explicând fatul că în emisfera nordică se formează o uşoară pată de culoare roşie.

NASA consideră că acest lucru s-ar putea datora căldurii provocate de lumina soarelui care schimbă circulaţia atmosferică sau modificării ceţii fotochimice de pe planetă. În cintrast, emisfera sudică a planetei pare a fi căpătat o nuanţă albăstruie.

„Este uimitor că, de câţiva ani, putem observa schimbări sezoniere pe Saturn”, explică Amy Simon, cercetătoare a Centrului de Zbor Spaţial Goddard al NASA.

Hubble a făcut mai mult de 1,3 milioane de observaţii încă din 1990, când a fost lansat. Majoritatea acestor imagini sunt ale unor galaxii, nebuloase sau stele îndepărtate, dar, ocazional, telescopul face o poză a unei planete mai apropiate de Pământ.

Similare
RECOMANDĂRI