Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Clădirea Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău a găzduit Sfatul Ţării

O clădire încărcată de istorie! Actualul sediu al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău a găzduit Sfatul Ţării, organismul datorită căruia Basarabia şi-a recăpătat autonomia şi apoi s-a unit cu patria mamă. Despre locul în care primii deputaţi basarabeni au luat decizii patriotice, discutăm astăzi în campania “Sfatul Ţării – 100 de ani de la înfiinţare”, derulată de TVR Moldova şi Radio Chişinău.

În cele peste 700 de zile de activitate, primul organ legislativ al Basarabiei şi-a ţinut lucrările în clădirea unui fost liceu. Autorul construcţiei este inginerul Koşelev, după proiectul arhitectului Vladimir Ţâganco. Imobilul a fost dat în exploatare în 1905. În scurt timp, clădirea a fost cedată Ministerului Învăţământului şi a fost transformată în Gimnaziul nr. 3 pentru băieţi. Din 1914 până în 1917, în  clădire a activat Spitalul Militar.

Clădirea nu a fost aleasă întâmplător, pentru că cei mai mulţi deputaţi veneau din teritoriu şi acolo exista posibilitatea să fie cazaţi. Un alt criteriu de selecţie a fost securitatea pentru aleşii din Sfatul Ţării.

În anul 1933, clădirea a devenit o secţie a Facultăţii de Agronomie de la Universitatea din Iaşi, iar în 1945 acolo se găsea Institutul Agricol din Chişinău. Câţiva ani mai târziu este inaugurat blocul principal al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Clădirea a fost deteriorată în anii celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost reabilitată în anii ’50, după proiectul arhitectului Spirer. Aspectul original al acoperişului şi unele detalii de decor nu au fost păstrate. În prezent, în această clădire îşi desfăşoară activitatea Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.
RECOMANDĂRI