11 octombrie, Ziua Internaţională a Fetelor. O adolescentă din patru nu urmează o formă de învăţământ
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

11 octombrie, Ziua Internaţională a Fetelor. O adolescentă din patru nu urmează o formă de învăţământ

Femeile şi fetele reprezintă jumătate din populaţia lumii. Egalitatea de gen, pe lângă faptul că este un drept fundamental al omului, este esenţială pentru realizarea unei societăţi paşnice, cu potenţial uman deplin şi dezvoltare durabilă. Mai mult, s-a demonstrat că împuternicirea femeilor stimulează productivitatea şi creşterea economică. Puterea, sănătatea şi împuternicirea fetelor lumii este o problemă pentru fiecare zi a anului. Ziua Internaţională a Fetelor este o oportunitate de a relua acest imperativ global.

Fetele au dreptul la o viaţă sigură, la educaţie şi acces la serviciile medicale, nu numai în aceşti ani critici de formare, ci şi pe măsură ce se maturizează. Dacă sunt susţinute eficient în anii adolescenţei, fetele pot schimba lumea - atât ca fete susţinute astăzi, cât şi ca angajate, mame, antreprenori, mentori, lideri de mâine. O astfel de „investiţie” aduce un viitor echitabil şi prosper, unul în care jumătate din populaţie este un partener egal în rezolvarea problemelor schimbărilor climatice, conflictelor politice, creşterii economice, prevenirii bolilor.

1 din 4 fete cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani la nivel global nu merge la şcoală sau nu este angajată, comparativ cu 1 din 10 băieţi.

 

În 2021 are loc Forumul Egalităţii Generaţionale în timpul căruia vor fi lansate angajamente pe 5 ani pe tema egalităţii de gen. Suntem în al doilea an al pandemiei de COVID-19, timp în care platformele digitale pentru învăţare sunt foarte accesate, evidenţiind în acelaşi timp diversele realităţi digitale cu care se confruntă fetelor. Această diferenţă de gen este reală.

Generaţia digitală. Generaţia noastră

Fetele cunosc realităţile digitale şi soluţiile de care au nevoie pentru a excela. Îndemnul acestei zile este să facem tot ce este posibil ca fiecare fată, indiferent de rasă, limbă, abilitate, statut economic şi origine geografică, să îşi poată folosi întregul potenţial.

Astăzi, peste 1,1 miliarde de fete sunt pregătite să îşi asume viitorul. În fiecare zi, fetele depăşesc graniţele şi barierele, abordează probleme precum căsătoria copiilor, inegalitatea în educaţie, violenţa, justiţia climatică şi accesul inechitabil la asistenţă medicală. Fetele demonstrează că sunt de neoprit.

Similare
RECOMANDĂRI