Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

140 de milioane de lei, bani sub formă de grant, pentru crearea sau dezvoltarea unei afaceri

În 2022, Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii pune la dispoziţie 140 de milioane de lei, bani sub formă de grant, pentru crearea sau dezvoltarea unei afaceri. Cu aceşti bani ar putea fi susţinuţi peste o mie de beneficiari. Finaţarea unui proiect poate fi de la câteva zeci de mii de lei până la câteva milioane de lei. Programul încurajează, în mare parte, inovaţia şi impactul social pozitiv.

Cei mai mulţi bani, 30 de milioane de lei sunt alocaţi pentru programul PARE 1+1, destinat cetăţenilor din Diaspora. Cei care vor să aplice vor urma un curs în domeniul antreprenoriatului, iar apoi pot obţine un grant de până la 250 mii lei. PARE 1+1 prevede că fiecare leu investit să fie SUPLIMENTAT cu încă un leu din partea AUTORITĂŢILOR. Sunt şi programe destinate exclusiv tinerilor sau femeilor.

DUMITRU PÎNTEA, director interimar ODIMM: „Pentru programul START pentru Tineri, o afacere durabilă acasă, avem un volum de 20 de milioane de lei. Pentru femei în afaceri 5 milioane de lei. Susţinerea afacerilor cu potenţial de creşetere înalt şi ecologizarea întreprinerilor mici şi mijlocii au câte 15 milioane de lei.”

În 2022, vor fi lansate şi programe noi.

DUMITRU PÎNTEA, director interimar ODIMM: „Cum ar fi programul A doua şansă pentru care au fost alocate 15 milioane de lei, programul de digitalizare a IMM-urilor cu 10 milioane de lei, programul de clusterizare 6 milioane de lei, turismul rural 3 milioane şi programul de susţinere a întreprinderilor sociale cu circa 1 milion de lei.”

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „O să optimizăm şi partea de digitalizare a acestor servicii, lucru acesta evident va lua ceva timp dar suntem dornici să facem procesele mai optime, mai uşor de accesat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.”

Beneficiarii pot obţine aceste granturi doar în anumite condiţii. Detaliile despre fiecare program în parte găsiţi pe pagina http://odimm.md.
Prin oferirea de granturi, autorităţile doresc să reducă migraţia, să crească investiţiile şi să contribuie la bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova.
Doar în ultimele două luni, prin programele de stat, au fost finanţate 297 de proiecte cu 61 de milioane de lei.
Similare
RECOMANDĂRI