Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

20 de milioane de lei, alocaţi de CNAM pentru măsuri profilactice. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru a procura două tipuri de vaccin

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat, în 2021, aproape 20 de milioane de lei pentru măsuri profilactice. Peste 14 mii de persoane din diferite regiuni ale Republicii Moldova au făcut screening pulmonar şi mamar, iar aproape 11 mii de copii au mers gratuit la stomatolog.

Cei mai mulţi bani, peste 8,4 milioane de lei, au fost cheltuiţi pentru a procura două tipuri de vaccin. Cel antigripal a costat peste 7,1 milioane lei, în timp ce pentru vaccinul antirabic au fost acordaţi în jur de 1,2 milioane lei.

Compania Naţională de Asigurări în medicina a redirectionat alte aproape 4,4 milioane de lei pentru servicii de screening mamar sau pulmonar destinate persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, precum şi pentru servicii stomatologice oferite copiilor din mediul rural. Măsurile profilactice au avut scopul de a depista precoce tuberculoza, cancerul pulmonar şi cel mamar. În urma acestor investigaţii medicale, peste 1800 de persoane au fost depistate cu patologii pulmonare, iar mai mult de 500 de femei – cu patologii ale glandei mamare. Medicii le-au recomandat analize suplimentare pentru diagnostic şi tratament.

Din cei 11 mii de copii care au beneficiat, anul trecut, de servicii stomatologice gratuite, peste 2300 au fost diagnosticaţi cu maladii stomatologice complicate. Alţi 6,7 milioane de lei au fost direcţionaţi pentru prevenirea consumului de droguri, de alcool şi de tutun în rândul elevilor. În 2022, Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat 50 de milioane de lei pentru măsuri de prevenire a bolilor, mai mult decât dublu faţă de anul trecut.

În 2021, CNAM a alocat 44 de milioane de lei şi pentru dispozitive medicale utilizate în cadrul unor intervenţii chirurgicale. Vorbim de aparate care restabilesc funcţiile diferitor organe şi membre, cum ar fi: inimă, rinichi, ureche, ochi, umăr, coloană vertebrală, mână sau picior. Cel mai scump consumabil, acoperit anul trecut, în premieră, de asigurarea medicală obligatorie, a fost proteza valvulară aortică implantată la inimă, care a costat în medie 425 de mii de lei. 20 de persoane asigurate au primit o nouă şansă la viaţă, beneficiind de proteze cardiace în valoare totală de aproape 8 milioane 500 de mii de lei.
Similare
RECOMANDĂRI