3 decembrie, Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, printre cele mai expuse în timpul pandemiei de COVID-19
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

3 decembrie, Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, printre cele mai expuse în timpul pandemiei de COVID-19

Pandemia de COVID-19 adânceşte inegalităţile preexistente, creşte gradul de excludere şi evidenţiază faptul că munca privind incluziunea persoanelor cu handicap este imperativă. Persoanele cu dizabilităţi, un miliard, sunt printre cele mai excluse persoane din societatea şi sunt printre cele mai afectate în această perioadă, potrivit stiriletvr.ro.

Chiar şi în condiţii normale, persoanele cu dizabilităţi au mai puţine şanse să acceseze asistenţa medicală, educaţia, angajarea şi să participe la activităţile comunităţii.

Peste 1 miliard de oameni au o anumită formă de dizabilitate, adică o persoană din şapte. Peste 100 de milioane sunt copii. 50% dintre persoanele cu dizabilităţi nu îşi permit terapia corespunzătoare. Din populaţia de un miliard de persoane cu dizabilităţi, 80% trăiesc în ţările în curs de dezvoltare. Se estimează că 46% dintre persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt persoane cu dizabilităţi. Persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai afectate de COVID-19.

UNESCO va marca Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi printr-un program de o săptămână, în perioada 25 noiembrie - 3 decembrie 2020, sub tema: "Building back better: towards an inclusive, accessible and sustainable post COVID-19 world by, for and with persons with disabilities". UNESCO va organiza, de asemenea, o campanie globală de sensibilizare, concentrându-se pe impactul pandemiei COVID-19 asupra persoanelor care trăiesc cu dizabilităţi.

Persoanele cu handicap se confruntă cu discriminarea şi barierele care le împiedică să participe în mod egal la viaţa întregii societăţi. Li se interzice dreptul de a fi incluşi în sistemul şcolar general, de a se angaja, de a trăi independent în comunitate, de a se deplasa liber, de a vota, de a participa la activităţi sportive şi culturale, de a se bucura de protecţie socială.

Protecţia garantată de tratate privind drepturile omului şi fundamentată în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului ar trebui să se aplice tuturor. Persoanele cu dizabilităţi au rămas în mare parte "invizibile", adesea subordonate în dezbaterile privind drepturile şi incapabile să se bucure de întreaga gamă de drepturi ale omului.

În ultimii ani, a avut loc o schimbare revoluţionară în abordarea globală pentru eliminarea lacunelor în privinţa protecţiei.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

 

Similare
RECOMANDĂRI