Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

30 de nevăzători s-au întrecut la scris şi citit, folosind alfabetul Braille

Sunt nevăzători, dar asta nu-i împiedică să scrie, să citească sau să utilizeze calculatorul. Zeci de persoane au venit astăzi la Asociaţia Nevăzătorilor din Moldova, unde s-a desfăşurat Concursul Naţional Literar al Brailiştilor. În pofida noilor tehnologii care vin în ajutorul nevăzătorilor, mulţi dintre aceştia optează pentru metoda tradiţională şi folosesc, în continuare, alfabetul Braille.

De la mic la mare, persoane cu dizabilităţi vizuale din 10 raioane ale Republicii Moldova au scris după dictare, au tastat la maşini de dactilografiat, au citit în viteză şi au răspuns la întrebări de cultură general. Toate acestea pentru a arăta cine cunoaşte cel mai bine alfabetul Braille.
 
Membrii juriului, cei mai mulţi nevăzători, cunosc la perfecţie acest alfabet.
 
Aceşti oameni nu pot să îşi închipuie viaţa fără acest sistem de comunicare.

„Proiectul Concursul Naţional Literar al Brailiştilor este relativ nou, deoarece noi l-am împrumutat de la colegii noştri din România. Şi noi încercăm să dezvoltăm şi să promovăm acest sistem Braille printre persoanele cu dizabilităţi de vedere severe, adică persoanele care sunt total nevăzătoare”, a declarat Ştefan Oprea, vicepreşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Moldova.
 
Anul acesta, la concurs au participat 30 de persoane, repartizate în grupuri după vârstă şi limba vorbită. Câştigătorii s-au ales cu premii şi diplome.

Alfabetul Braille a fost creat de Louis Braille în 1825 şi este folosit de persoanele cu deficienţe de vedere. Literele sunt compuse din puncte ieşite în relief care pot fi simţite cu ajutorul degetelor.
Similare
RECOMANDĂRI