40 de dispozitive de obţinere a informaţiei pe ascuns, confiscate de ofiţerii SIS
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

40 de dispozitive de obţinere a informaţiei pe ascuns, confiscate de ofiţerii SIS

Ofiţerii Serviciul de Informaţii şi Securitate au documentat activitatea a două persoane care comercializau online ilicit mijloace tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei.

Astfel, Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Procuratura mun. Chişinău oficiul Botanica şi cu Inspectoratul de Poliţie Botanica al DP mun. Chişinău a IGP al MAI, au realizat un şir de percheziţii la domiciliile figuranţilor, în urma cărora au fost ridicate 40 dispozitive şi accesorii destinate obţinerii pe ascuns a informaţiei.

Printre obiectele ridicate s-au regăsit aparate de înregistrare audio / video / foto, sisteme destinate pentru determinarea locului aflării mijloacelor de transport care utilizează un sistem de satelit de tip GPS şi alte obiecte în circuit civil restrâns.

Producerea şi distribuirea unor astfel de dispozitive creează un şir de vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale ca urmare a posibilităţii de obţinere neautorizată a informaţiilor privind activitatea structurilor de forţă, dar şi posibilitatea de încălcare gravă a drepturilor omului, în special dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, precum şi secretul corespondenţei.

Reamintim că potrivit art. 3 lit. a), b), a Hotărârii Guvernului nr.100 din 09.02.2009 activitatea de import, export, proiectare, producere şi comercializare a mijloacelor tehnice speciale poate fi desfăşurată exclusiv de către două categorii de entităţi juridice şi anume autorităţile împuternicite prin lege să desfăşoare activitate specială de investigaţii, precum şi persoanele juridice cu sediul în Republica Moldova, care deţin licenţă de activitate în domeniul vizat.

În cazul în care va fi demonstrată vinovăţia figuranţilor pe dosar, aceştia riscă amendă în mărime de la 650 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 3 ani.

Serviciul atenţionează că producerea, comercializarea sau procurarea în scop de comercializare a mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, de către persoanele neautorizate poate comporta răspundere penală sau contravenţională.
Similare
RECOMANDĂRI