Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

45% din căldura din locuinţe se pierde din cauza pereţilor neizolaţi termic

Aruncăm deseori bani în vând pentru facturile la energia termică. Căldura din calorifere se risipeşte repede şi nu dintr-o eroare a sistemelor de încălzire ci din cauza termoizolaţiei proaste a blocurilor de locuit.

Reporterii TVR MOLDOVA alături de specialiştii Agenţiei pentru Eficienţă Energetică au făcut un experiment pentru a vedea unde sunt pierderile de căldură.

Aşa arată din exterior blocurile de locuit din Chişinău. La prima vedere nu pare nimic deosebit. Vedem cum unii şi-au cârpit faţadele, însă beneficiile termoizolaţiei sunt clare abia după ce privim prin aparatul de termoviziune  al experţilor în eficienţă energetică.

Cu alte cuvinte, prin termovizor putem să observăm care pereţi sunt sau nu sunt izolaţi termic. De fapt, 45% din căldura din casă o pierdem anume prin pereţi. Aşa că să nu vă miraţi de ce facturile la energia termică sunt atât de mari.
 
Pierderile de căldură ne ard la buzunar. Oamenii se plâng că în case nu este atât de cald, faţă de cât de mult achită. Una dintre explicaţii este că cele mai multe blocuri din Chişinău au fost construite în perioada Uniunii Sovietice. Sunt vechi şi nici nu sunt de calitate. Căldura se risipeşte prin pereţi şi ferestre. Experţii ne recomandă să nu economisim banii atunci când alegem ferestrele termopan. Iar dacă vrem să izolăm termic pereţii atunci trebuie să o facă toţi locatarii blocului. Doar aşa, rezultatele vor avea efectul scontat.

Iar dacă ferestrele sunt de tip vechi, atunci ar trebui să le izolaţi cu benzi speciale de etanşare. Specialiştii recomandă şi instalarea sistemelor automate de încălzire astfel încât să vă puteţi regla temperatura dorită în funcţie de confortul dorit. Un alt sfat este să vă montaţi robinete cu termostat la calorifer pentru a controla debitul agentului termic în fiecare cameră. Fiţi economi în consum şi ţineţi cont că la orice temperatură de peste 19 grade Celsius, pentru fiecare grad în plus este o creştere a consumului de gaze naturale de circa 8%.
 




 
Similare
RECOMANDĂRI