47 de şcoli din UTA Găgăuzia vor beneficia de o educaţie mai bună
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

47 de şcoli din UTA Găgăuzia vor beneficia de o educaţie mai bună

Profesorii, elevii şi elevele din 47 de şcoli din UTA Găgăuzia, precum şi părinţii lor, vor beneficia de o educaţie mai bună ca urmare a unui proiect-pilot al cărui scop este îmbunătăţirea calităţii învăţării online. Acesta este finanţat şi implementat de PNUD şi Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia.

Proiectul are un buget în valoare de 200.000 USD şi va fi implementat până în anul 2022.

„Apreciem parteneriatul cu Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi dedicaţia acestora de a atenua impactul pandemiei asupra educaţiei şi presiunea simţită de profesori, părinţi şi elevi. PNUD va contribui cu know-how, cunoştinţe şi capacităţi sporite pentru un mediu de învăţare mai bun în UTA Găgăuzia, în special, şi în Republica Moldova, în general”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Proiectul-pilot îşi propune facilitarea unui proces de educaţie eficient prin implementarea abordării de e-learning în UTA Găgăuzia, asigurând prezenţa conexiunii şi infrastructurii TIC de bază (hard şi soft) şi îmbunătăţirea conţinutului de învăţare şi a metodologiei de predare.

„În timpul pandemiei, care ameninţă umanitatea, ne-am unit eforturile pentru a asigura un proces educaţional de calitate. Datorită acestui proiect, profesorii, elevii şi elevele, precum şi părinţii lor, vor trece mai uşor peste această perioadă pandemică dificilă. Pe termen lung, cunoştinţele obţinute de profesori vor avansa sistemul de învăţământ din UTA Găgăuzia la un nou nivel calitativ”, a punctat Irina Vlah, guvernatoarea UTA Găgăuzia.

PNUD va sprijini şcolile din regiunea-pilot să devină mai reziliente şi să-şi continue activitatea în situaţii de criză, astfel încât să poată oferi în continuare servicii educaţionale nu doar la distanţă, dar şi în sala de clasă.

Cu sprijinul PNUD, pentru elevii din Moldova (clasele I-XII) a fost dezvoltat un sistem de învăţare la distanţă şi o platformă digitală (studii.md) pentru gestionarea proceselor de învăţământ. Studii.md oferă soluţii pentru câteva provocări serioase de învăţare la distanţă: gestionarea online a cursurilor şi a lecţiilor, cu protecţia confidenţialităţii datelor, orarul lecţiilor şi temele pentru acasă, comentariile profesorilor şi evaluarea progresului, prezenţa şi rapoarte generate automat periodic, toate stocate pe acelaşi spaţiu. Platforma este o soluţie pentru guvernarea digitală în educaţie, care poate fi extinsă la o platformă inteligentă în educaţie. La date de 26 noiembrie 2020, 47 de şcoli şi 16.600 de utilizatori din UTA Găgăuzia erau conectaţi la platformă.

Sistemul ONU în Moldova şi partenerii de dezvoltare au susţinut activ răspunsul naţional la pandemie prin activităţi coordonate care îşi propun protejarea oamenilor, creşterea capacităţilor tuturor sistemelor şi reducerea şocurilor socio-economice.  

Similare
RECOMANDĂRI