51 de persoane, documentate, la frontieră, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

51 de persoane, documentate, la frontieră, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 10 444 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 746 traversări persoane, dintre care 3 860 treceri la frontiera moldo-română, 1 140 treceri la frontiera cu Ucraina şi 746 treceri aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:
PTF Leuşeni – 2 014 traversări persoane;
PTF Giurgiuleşti-Galaţi -  983 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internaţional Chişinău - 746 traversări persoane;
PTF Sculeni – 660 traversări persoane;
PTF Otaci - 254 traversări persoane.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, poliţiştii de frontieră au înregistrat următoarele acţiuni ilegale:
- o trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene;
- şapte persoane au încălcat regimul zonei de frontieră şi cel al punctelor de trecere;
- două persoane şi două mijloace de transport au fost identificate la trecerea frontierei cu consemne naţionale;
- 51 de persoane au fost documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice (art.76' al CC al RM).

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 10 444 persoane şi completate 5 451 fişe epidemiologice individuale. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecţiei de tip Covid-19.

Ofiţerii de la Linia Verde a Poliţiei de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 159 de apeluri de la cetăţeni, unde s-au oferit consultaţii vizavi de situaţia de la frontiera de stat, condiţiile de traversare şi riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.33 a CNESP din 28 septembrie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Astfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale în continuare stabileşte lista ţărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi. Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor şi apatrizilor care declară că vin din ţările clasificate ca zonă verde şi se interzice celor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie, cu excepţii. Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:
- Giurgiuleşti-Galaţi, rutier – Giurgiuleşti-Reni, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Leuşeni-Albiţa, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Palanka-Maiaki-Udobnoe, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
- Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian - Criva-Mamalîga, rutier.

Similare
RECOMANDĂRI