60 de tineri din Republica Moldova şi Ucraina vor fi susţinuţi de UE în iniţierea unei afaceri
Sursa foto:Business Magazin Vizualizari:

60 de tineri din Republica Moldova şi Ucraina vor fi susţinuţi de UE în iniţierea unei afaceri

60 de tineri din Republica Moldova şi Ucraina, cu vârsta între 18 şi 35 de ani, vor fi susţinuţi în iniţierea afacerilor inovatoare, cu impact puternic transfrontalier social şi economic, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Moldova-Ucraina „Joint Opportunities in Busiess for Youth”.

„Guvernul Republicii Moldova susţine promovarea tinerilor în afaceri printr-un şir de politici şi strategii, printre care Strategia Naţională „Moldova 2020” şi „Strategia de dezvoltare a IMM-lor pentru 2012-2020”. Proiectul lansat astăzi completează planul de acţiuni al Guvernului şi, inclusiv al Ministerului Economiei şi Infrastructurii privind susţinerea antreprenoriatului în rândul tinerilor”, a menţionat Iulia Costin.

Proiectul transfrontalier „Joint Opportunities in Busiess for Youth” („Oportunităţi comune în afaceri pentru tineri”) este finanţat de Uniunea Europeană şi va fi implementat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), în parteneriat cu Organizaţia Publică de tineret „Noua Generaţie a Europei” din Ucraina.

„Proiectul lansat astăzi va încuraja şi va susţine tinerii potenţiali antreprenori ca să iniţieze şi să dezvolte afaceri viabile si cu valoare adăugată, ceea ce va constitui şi un suport pentru economiile ambelor ţări. Din punct de vedere a relaţiilor bilaterale moldo-ucrainene, acesta oferă o oportunitate unică pentru tinerii noştri de a se cunoaşte mai bine, de a face schimb de experienţă şi de a pune baza unor parteneriate durabile de afaceri”, a notat Secretarul general de stat.

Totodată, Iulia Costin a accentuat că tinerii antreprenori se confruntă cu mai multe probleme din cauza lipsei de cunoştinţe antreprenoriale şi necesită asistenţă în dezvoltarea abilităţilor de planificare, lansare şi gestionare a unei afaceri. În acest sens, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, în colaborare cu ODIMM, a elaborat Programul „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” pentru anii 2018-2020, care urmează să fie aprobat de Guvern. Acesta va contribui la susţinerea afacerilor gestionate de către tineri prin facilitarea lansării şi dezvoltării afacerilor sustenabile.

Proiectului transfrontalier „Joint Opportunities in Busiess for Youth” se va desfăşura timp de 14 luni. În cadrul acestuia, tinerii din ambele ţări vor fi instruiţi şi încurajaţi să participe la Seed Forum-uri. De asemenea, va fi creată o platformă de asistenţă şi consultare on-line privind scrierea unui plan de afaceri.
Similare