86% din cazurile noi de tuberculoză înregistrate în Republica Moldova sunt la copii
Sursa foto:ipn.md Vizualizari:

86% din cazurile noi de tuberculoză înregistrate în Republica Moldova sunt la copii

86% din numărul total de cazuri de tuberculoză înregistrate anul trecut în Republica Moldova au fost la copii. Cel mai des sunt afectaţi copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Datele au fost prezentate în cadrul unor audieri parlamentare.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Aliona Serbulenco, a menţionat că fiecare al treilea caz de îmbolnăvire este din regiunea transnistreană. Per total, sunt înregistrate 83,3 cazuri de boală la 100 000 populaţie, scrie IPN.

Potrivit datelor Departamentului Instituţiilor Penitenciare, printre deţinuţi sunt puţin peste o sută de bolnavi de această maladie, inclusiv 13 cazuri de tuberculoză multidrogrezistentă.

Copreşedinta Grupului Regiunii Europene şi a Asiei Centrale a Reţelei parlamentare de combatere a tuberculozei „Global TB Caucus”, Oxana Domenti, a spus că tuberculoza este o maladie infecţioasă responsabilă de cele mai multe decese în lume. „Zilnic, aceasta ia cinci mii de vieţi omeneşti. Totodată, în regiune sunt înregistrate în fiecare zi o mie de cazuri noi de îmbolnăvire”, a specificat fosta deputată.

În urma procedurii de control parlamentar, urmează a fi formulate recomandări pentru autorităţile responsabile pentru îmbunătăţirea situaţiei pe termen mediu şi lung, inclusiv în cercetarea cauzelor noilor îmbolnăviri, eficientizarea tratamentului şi promovarea programelor de informare în instituţiile de învăţământ.
Similare