Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A avut doar jumătate de kilogram la naştere, dar a oferit tuturor o adevărată lecţie de viaţă

A avut doar jumătate de kilogram la naştere dar a oferit tuturor o adevărată lecţie de viaţă. Cazul a fost înregistrat la Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chişinău iar eroul poveştii este o fetită născută prematur. A venit pe lume după doar 23 de săptămâni de sarcină iar medicii i-au dat puţine şanse de supravieţuire. Micuţa fetiţă a dat însă dovadă de voinţă pentru a cunoaşte lumea în care a păşit, iar medicii i-au oferit toate condiţiile de dezvoltare.

Micuţa Anghelina avea doar 530 de grame când a ajuns pe lume. După câteve zile cântărea chiar mai puţin -  doar 430 de grame – iar toată lumea era îngrijorată. Mama ei, Alina, a născut la doar 23 de săptămâni din cauza unei infecţii. Medicii au făcut tot ce au putut pentru a salva viaţa micuţei.

ALINA, mama fetiţei: Era foarte mică, nici nu pot să spun cât de mică ca o palmă. Şanse practic nu au fost, chiar dacă îmi spunea o să fie sau nu, eu am mers înainte. Când mă duceam la ea în reanimaţie dădeam mâinile în jos şi spuneam gata, mă apropieam de ea şi iar îmi dădeam puteri.

Anghelina este un bebeluş micuţ dar puternic care a luptă pentru viaţă. În incubatoarele de la Reanimare a stat mai bine de două luni şi a fost hrănită cu ajutorul unor dispozitive speciale.  

ALINA, mama fetiţei: Avea vreo 650 de grame,când am luat-o în braţe. La piept am puso. Nu puteam să o i-au în braţe doar piele la piele am pus. Au fost emoţii era foarte mică, mă temeam. Avea 800 de grame când apuca de sondă trăgea, era activă. Medicii spuneau că medicii e foarte activă.

Şi pentru că avea mai puţin de jumătate de kilogram, a primit scutece şi hăinuţe făcute la comandă.


Bebeluşul a fost transferat în Secţia Prematuri. Are deja un kilogram şi 100 de grame. Incubatorul în care a stat 80 de zile a imitate corpul mamei în care şi-a continuat dezvoltarea.

CAROLINA CĂLUGĂREANU, şef Secţia Îngrijire Copii Prematuri: Aici mămica deja de sine stătător noi am învăţat-o cum să îngrijească, cum să hrănească copilul, cum să îl poziţioneze, cum să se comporte, să se adapteze cu el. A trecut oarecum dificil această etapă fiindcă este foarte obositor, foarte greu.

Cu cât copilul are o greutate mai mică, cu atât este mai vulnerabil iar sansele de supravieţuire sunt reduse practic la jumătate. Medicii din Chişinău au reuşit însă să-I salveze pe toţi cei internaţi.
MARIANA PASECINIC, şef Secţia Reanimare Nou-născuţi: Cât copilul este mai mic, cu ctât şansele pentru supravieţuire sunt mai mici. Aşa arată statistica, în pofida statisticii în anul acesta supravieţuirea la copii până la 1 kg este de 100 de procente.

DORINA ROTARU, manager Serviciul Neonatologie: Sănătatea femeii are o importanţă primordială în cauza naşterii prematurii. Noi îngrijim copii de la 22 de săptămâni, dar este aşa o zonă gri, sumbră, unde supravieţuirea lor este mai dificilă. Eforturile noastre sunt îndreptate spre mărirea supravieţuirii, dar o supravieţuire fără consecinţe.

Anul trecut, la Spitalul Clinic Municipal "Gheorghe Paladi", s-au născut prematur 336 de copii.

 
Similare
RECOMANDĂRI