A fost înregistrat un caz de tularemie la un bărbat din raionul Ialoveni
Sursa foto:poză simbol Vizualizari:

A fost înregistrat un caz de tularemie la un bărbat din raionul Ialoveni

A fost înregistrat un caz de tularemie la un bărbat din raionul Ialoveni, spitalizat la SCBI “Toma Ciorba”. Potrivit anchetei epidemiologice, pacientul, în vârstă de 56 de ani (vânător amator), s-a molipsit, posibil, accidental, prin rana palmei, în timpul jupuirii unui iepure de câmp.

Diagnosticul de tularemie a fost stabilit în baza manifestărilor clinice, anamnezei epidemiologice şi rezultatelor confirmative ale investigaţiilor respective de laborator.

Potrivit anchetei epidemiologice, carnea de iepure n-a fost folosită în alimentaţie şi alte persoane nu au avut contact cu sursa posibilă de infecţie. Starea sănătăţii membrilor familiei şi a pacientului este satisfăcătoare.

Pe teritoriul ţării se menţin focare naturale reziduale, unde, periodic, este determinată circulaţia agentului cauzal al tularemiei la populaţiile diferitor specii de rozătoare. În anii 1996, 2009, 2014, 2015, 2017 au depistate cazuri de boală la oameni în rezultatul contactului direct cu sursele de infecţie sau la folosirea apei, produselor alimentate contaminate de rozătoare. În 2017, au fost înregistrate cazuri de tularemie la două persoane (pescari amatori), din raionul Cahul.                 

Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspândită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor hematofage. Agentul cauzal – Francisella tularensis prezintă o bacterie rezistentă în mediul extern: în apă – 2-3 luni, pe boabe de cereale – 45-100 zile, în cadavrele rozătoarelor, pe pielea lor- luni de zile. Este sensibilă la concentraţiile uzuale de dezinfectanţi.

Perioada de incubaţie – până la 21 zile. Debutul bolii este brusc, marcat prin frisoane, cefalee, dureri musculare, tumefiera ganglionilor limfatici regionali. Tularemia se manifestă prin afectarea sistemului limfatic şi formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecţie pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, şobolanii de apă, şoarecii şi iepurii. Boala decurge, de asemenea, sub forme uşoare, inaparente.

Molipsirea de tularemia se realizează pe câteva căi:

  • contact direct (transcutanat) – cu rozătoarele şi produsele lor (piei, blănuri, carne, urină, fecale);
  • calea digestivă – îngerarea apei, alimentelor contaminate;
  • calea respiratorie – inhalarea prafului impurificat;
  • contaminarea prin vectori – înţepătura insectelor hematofage;

De la om la om boala nu se transmite.

Similare
RECOMANDĂRI