Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A fost lansat Raportul privind Educaţia pentru Drepturile Omului

Republica Moldova are legi bune, politici şi viziuni moderne, dar, tradiţional, şchiopătă atunci când e vorba de implementarea lor. Este şi cazul educaţiei pentru drepturile omului în şcoli. Deşi există mai multe discipline opţionale sau obligatorii de educaţie civică, elevii nu prea sunt interesaţi de ele, iar profesorii nu sunt suficient de pregătiţi. Cel puţin asta arată un raport prezentat astăzi de Asociaţia Promo-LEX.

Raportul, realizat de expertul internaţional Ovidiu Voicu şi consultanţii Promo-LEX, arată că cei mai mulţi cetăţeni ştiu destul de puţin despre drepturile omului. De aceea, informarea ar trebui să înceapă în copilărie, cred experţii.
 
Cursul de educaţie civică, dar şi alte discipline opţionale, predate în şcoli nu au reuşit, deocamdată, să facă faţă acestei provocări.
 
Un pas înainte a fost introducerea experimentală, în 15 şcoli, a disciplinei „Educaţia pentru Drepturile Omului”, care din acest an a devenit opţională în toată Republica Moldova. Dar un modul similar se regăseşte şi într-un curs nou, obligatoriu de la 1 septembrie.
 
Pavel Cerbuşca susţine că, în liceul pe care îl conduce, această disciplină se bucură deja de succes.
 
Totuşi, raportul arată pesimism şi lipsă de interes din partea tinerilor în ceea ce priveşte cunoaşterea drepturilor şi implicarea civică. Deşi mai e o problemă - deficitul de resurse, inclusiv financiare, pentru pregătirea profesorilor. Autorii au venit şi cu un set de recomandări pentru autorităţi astfel încât să fie eficientizată educaţia pentru drepturile omului.
Similare
RECOMANDĂRI