A fost lansată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Anual, în R. Moldova, sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

A fost lansată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Anual, în R. Moldova, sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi alţi parteneri au lansat astăzi, 25 ianuarie, Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin 2021, care se desfăşoară în perioada 25 – 31 ianuarie.

Evenimentul din acest an pune accent pe conceptul de prevenţie, având în vedere faptul că exista instrumente – precum vaccinarea şi screening-ul – ce pot reduce semnificativ riscul apariţiei acestei boli.

„Viaţa şi sănătatea au prioritate, indiferent de provocări şi pandemii. În ciuda tuturor provocărilor cauzate de COVID-19,  am asigurat continuu accesul femeilor la serviciile de screening cervical,  în condiţii de siguranţă. Vă îndemn să aveţi grijă de sănătatea voastră,  să vă programaţi la medicul de familie şi să faceţi testul citologic, o dată la 3 ani. Testul este gratuit. La fel, vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman în perioada adolescenţei, contribuie esenţial la reducerea ratei cancerului cervical. Iubiţi-vă pe sine ! Iubiţi-vă, mamele, surorile, soţiile, prietenele! Faceţi testul citologic!”, a menţionat Tatiana Zatîc, Secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

“Studiul despre Cunoştinţele, Atitudinile şi Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”, realizat în anul 2020, arată că tendinţa de efectuare a testului citologic în Republica Moldova este pozitivă. Gradul de conştientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat, ca urmare a cunoştinţelor lor, testul de prevenţie s-a dublat în ultimii doi ani.

“Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să ne unim eforturile pentru a accelera această tendinţă şi a ajunge la ZERO cazuri de femei care mor de cancer de col uterin, deoarece această boală este absolut prevenibilă. Sunt necesare trei intervenţii cheie pentru a elimina cancerul de col uterin: vaccinare, screening şi tratament efectiv. Implementarea cu succes a acestor măsuri ar putea reduce cu peste 40% din noile cazuri de boală şi ar putea salva viaţa a 5 milioane de femei până în anul 2050”, a menţionat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Moldova.

Cancerul de col uterin este cancerul care poate fi prevenit în proporţie de 80 la sută.

Aceasta este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită uşor prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescenţă şi testul citologic, efectuat o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani, gratuit la medicul de familie.

În R. Moldova sunt la evidenţă 4182 paciente afectate de cancer al colului uterin, ceea ce constuie 227, 1 la 100 mii populaţie feminină. Anual sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi, respectiv 17, 1 la 100 mii populaţie feminină. 47 la sută sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiul I şi II), pacientele urmând tratament specific.

Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani şi de la 50-60 de ani. Cu regret, anual, din cauza acestei maladii decedează în jur de 160 femei.

Similare
RECOMANDĂRI