Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A început forfota în gospodăriile din satele R. Moldova unde au loc ultimele pregătiri pentru Crăciunul pe stil vechi

A început forfota în gospodăriile din satele Republicii Moldova unde au loc ultimele pregătiri pentru Crăciunul pe stil vechi. Pe lângă masa plină de bucate gustoase, gospodinele mai coc şi Crăciunei, pe care îi oferă colindătorilor în semn de mulţumire.

Basarabenii continuă să marcheze Crăciunul şi pe stil vechi. Şi o fac respectând cu sfinţenie obiceiurile strămoşeşti. Tradiţional, în casa familiei Cermega din satul Vasilcău, raionul Soroca, gospodinele îmbrăcate în costume populare se adună dis-de-dimineaţă la o şezătoare şi se pun pe treabă.

EUFROSINIA LUPU, gospodină, s.Vasilcău, Soroca: „Noi, de cu seară, am pregătit făina, am pus-o la cald, am aşternut-o. Punem lapte, ouă, zahăr, sare , drojdie şi facem alautul pentru Crăciunaşi.

LARISA CEBOTAREAN, gospodină, s.Vasilcău, Soroca: „Crăciuneii se împletesc şi în 2, şi în 4, după cum este dorinţa. Am învăţat încă din copilărie, îmi plăcea când mă duceam la bunica şi toată vremea îmi zicea: mereu să împleteşti în partea stângă!"

Gospodinile spun că au moştenit reţeta bucatelor de la strămoşi. Şi pentru ca tradiţionalii Crăciunei să le aducă belşug şi sănătate gospodarilor, se cântă rugăciuni.

Imediat ce creşte aluatul din tăvi, crăciuneii sunt băgaţi la cuptor, la foc mic. Nu însă înainte de a fi binecuvântaţi cu semnul crucii.

LARISA CEMEGA, gospodină, s.Vasilcău, Soroca: „Ce am apucat de la părinţi, cerul la cuptor trebuie să fie curat,  roşu, senin, să scânteieze vatra.  Şi la noi se face focul se face doar ca salcâm. Salcâmul coace pâinea foarte, foarte bine."

Potrivit tradiţiei, crăciuneii sunt oferiţi colindătorilor în semn de mulţumire. Primul crăciunel copt se va ţine la icoane până la ieşirea plugurilor.

LARISA CEMEGA, gospodină, s.Vasilcău, Soroca: „De la icoană ajungem la Sf. Gheorghe pe data de 6 mai, dăm la animăluţe, la văcuţă care ne hrăneşte tot anul”.
Similare
RECOMANDĂRI