Afacerea cu acte false de imunizare anti COVID-19 pare să fie în continuare profitabilă pentru unii, dar păguboasă pentru alţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Afacerea cu acte false de imunizare anti COVID-19 pare să fie în continuare profitabilă pentru unii, dar păguboasă pentru alţii

Afacerea cu documente false de imunizare pare să fie în continuare profitabilă pentru unii dar păguboasă pentru alţii. Doi cetăţeni ai Republicii Moldova, tată şi fiu, sosiţi din Franţa, sunt cercetaţi penal pentru că au prezentat certificate de vaccinare false la controlul de la frontieră. Poliţia investighează cazul.

Cei doi se întorceau din Franţa şi au încercat să evite cele 14 zile de autoizolare. Aşa că au prezentat poliţiştilor de frontieră de la Sculeni  documente ce confirmau schema completă de imunizare împotriva COVID-19. Actele aveau însemnele autorităţii medicale din localitatea de domiciliu. Poliţiştii au constat că, de fapt, cei doi nici măcat nu au fost în Republica Moldova în zilele aşa-zisei imunizări. Pe numele celor doi a fost pornită o anchetă penală.

Problema însă este mult mai gravă şi capătă amploare. Pe reţelele de socializare continuă să fie postate anunţuri despre posibilitatea de a obţine certificate de vaccinare false. Un astfel de anunţ a fost postat pe adresa unui grup al Diasporei din Franţa.

În spaţiul public a apărut şi o înregistrare cu o convorbire între un pretins prestator de servicii şi un beneficiar. Ei stabilesc că preţul unui certificat fals este de 150 de euro, pentru cei care locuiesc în Republica Moldova. Pentru cei de peste hotare, documentul falsificat ar costa 200 de euro. Autorii garantează, prin exemple, că certificatele COVID pe care le oferă sunt valabile şi oficiale. Cei doi au făcut şi schimb de documente.

DIANA FETCO, ofiţer de presă, IGP: „Colegii noştri de la INI s-au autosesizat şi au demarat procedura de stabilire a tuturor circumstanţelor, inclusiv dacă sunt veridice acele mesaje şi de când datează. Precizez că examinăm inclusiv versiunea că mesajele sunt mai vechi şi discuţia a avut loc până la demararea acţiunilor ample, de angajaţii INI, în urma cărora au depistat persoane care comercializau certificate false de vaccinare, inclusiv reţineri în flagrant.”

Potrivit Inspectoratului Naţional de Investigaţie peste 2500 de persoane sunt suspectate că ar fi obţinut certificate de vaccinare pe căi ilegale. Cei care recurg la astfel de metode riscă să ajungă la închisoare.
Similare
RECOMANDĂRI