Agenţia Naţională de Sănătate Publică: Rujeola bate în retragere
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agenţia Naţională de Sănătate Publică: Rujeola bate în retragere

Potrivit Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, rujeola bate în retragere, ultimul caz de îmbolnăvire a fost confirmat prin analize de laborator în data de 7 septembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, în Republica Moldova în perioada anilor 2008-2011 nu a fost înregistrat niciun caz de rujeolă, apoi au fost înregistrate 40 de cazuri între 2012-2014. După o pauză de trei ani, în 2017 rujeola a început să se răspândească, de la începutul anului 2018 şi până în prezent fiind confirmate 281 de cazuri. Majoritatea au fost înregistrate în luna august, după ce un copil din Ceadâr Lunga, întors infectat dintr-o vizită din Ucraina, s-a aflat în perioada de incubaţie la tabăra de odihnă din satul Morenii Noi, Ungheni, cu aproape o sută de persoane, majoritatea din sudul ţării.

După distribuirea geografică a cazurilor de rujeolă, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raionul Ceadâr-Lunga – 147. Cea mai afectată grupă de vârstă a fost de la 5 ani la 9 ani – 38%. Au fost afectaţi şi opt copii cu vârsta de până la un an.

În 89,3% din cazuri persoanele nu au fost vaccinate. Majoritatea nu au făcut-o din cauza convingerilor religioase şi personale.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă care afectează copiii şi tinerii, deseori cu consecinţe şi complicaţii severe la persoane nevaccinate. Un copil bolnav poate să infecteze până la 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupţii, însoţită de tuse, rinită şi/sau conjunctivită. Urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viaţă sau chiar deces.
Similare
RECOMANDĂRI