Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultură modernă cu sprijin european. Un agricultor din raionul Străşeni, beneficiar al proiectului Pare 1+1, a reuşit să înfiinţeze o vie modernă, în satul său natal

Investiţiile europene în Republica Moldova dau roade frumoase. Un agricultor din raionul Străşeni, beneficiar al proiectului Pare 1+1, a reuşit să înfiinţeze o vie modernă, în satul său natal. După ani grei de muncă în străinătate şi ajutat de fonduri europene, Ion Buliga, din localitatea Scoreni, se bucură de doi ani de rezultatele investiţiei sale.

La fel ca mulţi alţi basarabeni, la sfârşitul anilor '90, Ion Buliga şi-a luat inima în dinţi şi a plecat la muncă, peste hotare. Zeci de ani printre străini a adunat ban cu ban ca să îşi vadă visul împlinit - acela de a-şi deschide o afacere acasă.  Bărbatul a ales să se ocupe de cultivarea strugurilor de masă, îndeletnicire moştenită de la părinţi.

„Ultimii 8 ani 2006-2014 an lucrat pe camion şi acolo practic nu ai familie nu ai..şi cunoscând lucru acesta la vie părinţii tot au lucrat, şi cunoscând acest lucru m-am gândit să investesc în agricultură în struguri. Via a intrat in rod, e al doilea an de când rodeşte butaşii încă sunt tineri el matură e de la 5 ani în sus”, a spus Ion Buliga.
Deşi s-a întors de peste hotare cu câteva sute de mii de lei, bărbatul şi-a dat seama că fără o mână de ajutor nu va reuşi. Cel mai bun program de granturi i sa părut Pare 1+1. Din banii obţinuţi astfel, Ion şi-a procurat tehnica necesară.  

„Eu am început afacerea aceasta a mea încă in 2016 în 2018 am avut nişte cheltuieli de vo 500 de mii si ei se primeşte că mi-au amortizat 250 au întors înapoi, sunt mulţumit”, a precizat Ion Buliga.

Deşi a fost un an greu pentru agricultură, pe antreprenorul din Scoreni nu l-au speriat nici seceta şi nici criza provocată de pandemie.

„Oricum oamenii trebuie să mănânce ceva, trebuie să producem ceva indiferent că stai cu masca pe faţă de mâncat oricum trebuie să mănânci, da poate puţin piaţa este afectată puterea de cumpărare nu mai e la fel dar sper că va fi bine. Oricum roada de pe masivurile mai vechi roada este mai putină care are irigare e mai bine. La noi e normal. Strugurile e calibru asa să spunem mediu insepre bine calibru e tare bun. E sănătoasă perfect a fost teata la timp nu are dăunători sau diferite boli”, a menţionat Ion Buliga.

Şi dacă la capitolul investiţii şi sprijin financiar nu a întâmpinat prea multe greutăţi, cel mai greu îi e agricultorului să găsească forţă de muncă. În plin sezon de cules e ajutat, cel mai mult, de rude şi cunoscuţi.

„Lucrăm practic cu pensionarii si lumea care lucrează cu schimburi adică o zi lucrează două acasă, profită şi ei că mai au un venit în plus cu aceştia ne descurcăm, dar sp ei un angajat să il iei permanent nu poţi ăi tare complicat pentru că ii agricultura totul e sezonier ne descurcăm cu ceea ce este”, a spus Ion Buliga.

Chiar şi aşa, agricultorul îi îndeamnă şi pe alţi basarabeni care se află peste hotare să se întoarcă şi să investească acasă. Sfatul lui pentru viitorii antreprenori este să facă ceva ce le place, nu doar ce le-ar aduce mulţi bani.

„Dacă cineva vrea să se aventureze în ceva trebuie să ii placă ceea ce face să cunoască chestia asta dar numai prin auzite sa vede la cineva că are 5 ha so face calculul si pune banii in buzunar se greşeşte amarnic în primul rând trebuie să cunoşti meseria care o faci”, a spus Ion Buliga.

Programul de atragere a remitenţelor în economie, Pare 1+1 e susţinut financiar de Uniunea Europeană şi este destinat lucrătorilor migranţi sau rudelor acestora care doresc să investească în dezvoltarea unei afaceri proprii. Anul acesta, Delegaţia Uniunii Europene desfăşoară campania "UE pentru Moldova Rurală", menită să reflecte rezultatele şi schimbările realizate în zonele rurale din Republica Moldova şi să prezinte oportunităţile oferite de Uniunea Europeană, la fel ca cele obţinute de Ion Buliga în satul său natal.  
 
Similare
RECOMANDĂRI