Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agronomul Nicolae Voluceai, de la Cahul, a obţinut struguri fără sâmburi şi cu o aromă puternică

O aromă şi un gust nou pentru strugurii de masă. Prin metoda încrucişării mai multor sorturi, agronomul Nicolae Voluceai, de la Cahul, a reuşit să obţină fructe ecologice unice. El intenţionează să-şi vândă marfa pe pieţele din Uniunea Europeană şi chiar să participe la concursuri internaţionale în domeniu.

Absolvent al facultăţii de agronomie din cadrul Institutului Agricol, Nicolae Voluceai spune că este pasionat de viţa-de-vie. Din 2012 a început să cerceteze această cultură în serele pe care le-a construit în gospodăria sa. El spune că e nevoie de 3-4 ani pentru a obţine un gen nou de strugure de masă.
 
După ce a obţinut strugurii fără sâmburi, el nu se opreşte din experimentat. Urmează să mai realizeze o încrucişare pentru a-i oferi fructului şi o aromă îmbietoare, care să-i atragă pe cumpărători.
 
Agronomul intenţionează să obţină o viţă-de-vie care să producă câte 5 - 6 genuri de struguri.
 
Experimentează doar pe viţa-de-vie crescută în seră, deoarece este protejată de factorii meteorologici dăunători şi beneficiază de umiditatea necesară.
 
Agronomul spune că strugurii creaţi de el vor fi testaţi la un laborator special din Germania, care va certifica faptul ca sunt produse eco.
 
Nicolae Voluceai îşi doreşte să participe, cu strugurii creaţi de el, şi la un concurs din Japonia.
 
Agronomul a construit până acum trei sere, pe care intenţionează să le modernizeze pentru a crea condiţii mai bune pe timp de iarnă. Strugurii crescuţi în seră se coc mai repede cu până la 20 de zile faţă de cei care cresc pe câmp.
Similare
RECOMANDĂRI