Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ajunul Crăciunului în Republica Moldova. Miroase a cozonaci, a pâine coaptă şi friptură de purcel prin satele basarabene

Miroase a cozonaci, a pâine coaptă şi friptură de purcel prin satele basarabene. A ajunul Crăciunului iar mâine credincioşii ortodocşi de rit vechi vor sărbători Naşterea Domnului. Gospodinele trudesc prin bucătării să facă bucate gustoase pentru masa de sărbătoare. Sunt aşteptaţi şi colindătorii pentru a vesti naşterea lui Isus.

În satul Hădărăuţi, din raionul Ocniţa, pregătirile pentru Crăciun pe stil vechi sunt în toi. La bucătărie se munceşte dis de dimineaţă. De la mic, la mare, cu toţii s-au îmbrăcat în haine tradiţionale şi pregătesc Crăciuneii, aşa cum e obiceiul strămoşesc.

ÎI presurăm cu mac ca să fie aşa mai frumoşi, cu ou, cu lapte cu ulei, pe urmă îi presurăm cu mac. Le mai facem o frunzuliţă sau trandafir.

Simbolul Crăciunului, Crăciuneii, se pregătesc la cuptor după reţete moştenite de la bunici. Mirosul de pâine coaptă învăluie gospodăriile basarabenilor.

Pe lângă friptură, mămăligă aurie, piftie, una dintre tradiţiile care se respectă cu sfinţenie este fierberea grâului.
Similare
RECOMANDĂRI