Ala Nemerenco: Astăzi poliţa de asigurare nu-i prea ajută pe oameni
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Ala Nemerenco: Astăzi poliţa de asigurare nu-i prea ajută pe oameni

Astăzi, sistemul de asigurări a devenit unul foarte neprietenos oamenilor, iar poliţa de asigurare nu-i prea ajută. Declaraţia îi aparţine ministrului Sănătăţii, Ala Nemerenco.

Ala Nemerenco susţine că poliţa de asigurare, din punctul de vedere politic al sistemelor de sănătate, include aproape absolut tot. „Deci nu există investigaţii, nu există maladii care nu s-ar regăsi în sistemul de asigurări cu acoperire. Foarte puţine situaţii sunt în care sistemul de sănătate nu are soluţii şi aceşti pacienţi ar trebui să meargă undeva în afara ţării”, a declarat Ala Nemerenco într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii declară că problema este cu totul alta.„ Din momentul în care au fost implementate asigurările în Republica Moldova, de fapt, nu s-au întâmplat prea multe lucruri. Acest sistem de asigurări a devenit unul foarte neprietenos oamenilor şi trebuie să recunosc că astăzi poliţa de asigurare nu prea îi ajută, deci îi ajută într-o oarecare măsură, dar în afară de aceasta oamenii trebuie să plătească...Trebuie să plătească suplimentar. Trebuie să plătească oficial”.

Ala Nemernco explică de ce oamenii ar trebui să plătească oficial având în vedere faptul că au poliţă de asigurare. „În momentul în care are poliţă de asigurare, sistemul îi oferă un rând de aşteptare – pentru a trece o investigaţie, pentru a face această operaţie. Unii oameni nu au timp, boala s-a agravat atât de mult şi ei nu mai riscă să aştepte ce se va întâmpla, când sistemul le va oferi un acces gratuit prin poliţa de asigurare şi atunci ei merg să plătească; nu merg să plătească, de exemplu, doar în operaţiile de endoprotezare, care sunt foarte costisitoare, dar merg să plătească o rezonanţă magnetică, o tomografie, o consultaţie a unui medic”.

Prin urmare, mai spune Ala Nemerenco, dacă oamenii au nevoie urgent de o oarecare intervenţie într-o instituţie publică, sunt puşi în situaţia de a plăti suplimentar şi oficial, pentru a nu sta în rând. „Instituţiile publice de asemenea s-au regăsit foarte bine în acest sistem de asigurări, care nu lucrează perfect şi atunci şi-au împărţit fluxul de pacienţi: poftim, acesta-i rândul, nu reuşim să vă acoperim din banii care ne sunt acordaţi de companie pe toţi, atunci, bine mersi, dacă nu doriţi să aşteptaţi două luni sau cinci luni, sau şapte luni, mergeţi contra plată, deci oficial, contra plată. În afară de aceasta, mai există plăţile neformale, care ştim că lucrează foarte bine şi, de fapt, s-a tăcut, în marea majoritate a cazurilor s-a preferat să se tacă despre aceste plăţi”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.

Similare
RECOMANDĂRI