Ala Nemerenco, despre campania „Un doctor pentru fiecare”: Nu putem trata cu campanii de genul probleme esenţiale din sănătate
Sursa foto:jc.md Vizualizari:

Ala Nemerenco, despre campania „Un doctor pentru fiecare”: Nu putem trata cu campanii de genul probleme esenţiale din sănătate

Nu putem trata cu campanii de genul problemele esenţiale din sănătate. Campania „Un doctor pentru fiecare” crea o impresie de mare grijă faţă de popor, ceea ce, de fapt, este fals. Declaraţia îi aparţine ministrului Sănătăţii, Ala Nemerenco.

Despre faptul că ex-premierul Pavel Filip a criticat stoparea campaniei „Un doctor pentru fiecare”, ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, declară că Pavel Filip o să-i critice absolut toate iniţiativele. „Eu n-o să-i reproşez nimic, deşi aş putea, ca cetăţean al acestei ţări, să-i întreb: ce au făcut d-lor în trei ani de zile şi de ce n-au început măcar edificarea unui sistem care să fie competitiv? Deci, o campanie care, de fapt, a fost folosită întotdeauna în scopuri electorale şi dacă d-lui o să se uite în istoria Republicii Moldova de când este independentă, au mai existat partide care au lansat exact astfel de campanii în care mergeau echipe de medici la ţară, vedeau o bătrânică-două, mai consultau pe cineva, mai măsurau tensiunea şi creau o impresie de mare grijă faţă de popor, ceea ce, de fapt, este fals. Nu putem trata cu campanii de genul acesta problemele esenţiale din sănătate”, menţionează Ala Nemerenco într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Ministra Sănătăţii afirmă că unul dintre componentele campaniei „Un doctor pentru tine” este că suna foarte bine şi dădea bine la public – „era vorba de o caravană în care medici din Chişinău, în marea lor majoritate rezidenţi, erau încărcaţi în automobile, care erau plătite de asemenea din sursele instituţiilor medicale şi cu benzina lor, şi plecau în diferite raioane”.

Ala Nemerenco mai susţine că din cauza distanţei pe care o echipă mobilă trebuia să o parcurgă de la Chişinău la Ocniţa, cam când ajungea în acea localitate, „deja trebuiau să se întoarcă la Chişinău şi cam cât lucru reuşeau ei să facă acolo?”, se întreabă ministra.

Ala Nemerenco declară că echipa mobilă de medici era trimisă „acolo unde erau mai multe insuficienţe în asigurarea cu cadre, dar, în principiu, ceea ce făceau d-lor era net inferior calificării pe care o deţineau, întrucât mergeau să vorbească şi să consulte un pacient pe care îl vedeau pentru prima dată în viaţă. Totul se reducea la nişte acuze, la un examen superficial, adesea în condiţii improprii, fiindcă ba era vară, ba iarnă, ba nu ştiu unde mai consultau pacienţii şi după asta nu se mai întâlneau, iar medic de familie nefiind, de exemplu, în satul acela, cine mai monitoriza ce se întâmplă mai departe, fără investigaţii, fără nimic”.

Similare
RECOMANDĂRI