Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alimentele oferite copiilor în şcolile şi grădiniţele din Chişinău continuă să provoace îngrijorare specialiştilor

Alimentele oferite copiilor în şcolile şi grădiniţele din Chişinău continuă să provoace îngrijorare. O spun chiar reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Peşte cu paraziţi, lapte şi ouă expirate, sunt printre cele mai frecvente nereguli depistate. Primăria Chişinău spune că o agenţie specializată va gestiona de acum procesul de achiziţie a alimentelor în instituţiile de învăţământ.

Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor a prezentat un raport al controalelor efectuate în 2019 în grădiniţele şi şcolile din Chişinău. O jumătate de tonă de produse gătite, peste 300 kg de peşte şi 230 de ouă au fost scoase din circuitul alimentar.

VLADISLAV COTICI, director general ANSA: „De exemplu peştele congelat cu modificarea indicilor organoleptici, cum ar fi culoarea, miros şi altele. Prezenta peştelui afectat de paraziţi atât în cavitatea abdominală, câr şi în masa musculară. Prezenta produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat. Şi aici pot să mă refer la lapte, ouă de prepeliţă, ouă. Prezenta produselor alimentare interzise, laptele condensat, castraveţi marinaţi şi altele.”

S-au încheiat 99 de procese verbale şi s-au dat amenzi în valoare totală de peste 185 de mii lei. ANSA recunoaşte că nu este suficient.
 
ROMAN VENGHER, şeful subdiviziunii Chişinău ANSA: „Noi constatăm, noi sancţionăm, dar ceea ce ţine de rezilierea contractului sau plasarea agentului economic pe lista neagră sau scoaterea din proces de achiziţie publică este de competenţa altor structuri.”

VALENTIN CRUDU, şef Direcţie, Ministerul Educaţiei: „În clasa întâi când vin copii, cupă ce avem prima lună de admitere 57.57 vedem că fiecare al doilea copil are o boală patologică. De unde se ia ea, atunci când copilul în Chişinău 12 ore se află în instituţia de învăţământ preşcolar şi de 4-5 ori este alimentat.”

O soluţie propusă de primăria Chişinău este centralizarea serviciilor de procurare a alimentelor. Un proiect pilot va demara la începutul lunii aprilie.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar Chişinău: „Deci nu se va ocupa direcţia generală educaţie şi sport de organizarea proceselor de achiziţie şi procurare, nici direcţiile de sector, nici instituţiile de învăţământ, pentru că aceste activităţi sunt absolut străine sistemului educaţional. Suntem în discuţii intense cu o Agenţie externă care şi-au propus serviciul să ne ajute în vederea achiziţiilor produselor alimentare.”

În raportul ANSA se precizează că în unele instituţii şi apa utilizată la prepararea bucatelor este infectată. În perioada 2019-2020, au fost realizate 20 de analize microbiologice, iar în 3 cazuri rezultatul a fost pozitiv.

ROMAN VENGHER, şeful subdiviziunii Chişinău ANSA: „Este cazul din comuna Tohatin care au demonstrat că calitatea apei sub aspect microbiologic nu este de neglijat. Acolo 12 elevi din gimnaziul 74 din localitate au fost internaţi cu intoxicaţie.”

ANSA recomandă urgent lucrări de reparaţie în 50 bucătării şi înlocuirea utilajului vechi de peste 30 de ani. În Chişinău sunt 150 de grădiniţe şi 146 de şcoli şi licee.
Similare
RECOMANDĂRI