Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Amnesty International Moldova, raport privind încălcarea drepturilor omului

Restricţiile impuse primăvara trecută din cauza pandemiei au afectat simţitor dreptul la libertatea de circulaţie, la educaţie şi la întruniri paşnice. Sunt concluzii ale asociaţiei Amnesty International Moldova care a publicat raportul anual privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Experţii spun că măsurile impuse de autorităţi au avut impact negativ asupra economiei şi nivelului de trai al cetăţenilor.

CONSTANŢA BOTNAR, coordonator Program, Amnesty International Moldova: Pe parcursul anului 2020 au fost impuse un şir de restricţii atât pentru transportul naţional cât şi internaţional. În luna martie, cetăţenii reveniţi au fost obligaţi să cumpere poliţă de asistenţă medicală în termen de 72 de ore la întoarcerea lor în ţară, măsura a rămas în vigoare pe perioada stării de urgenţă în pofida concluziei din aprilie a Consiliului pentru Egalitate că măsura este discriminatorie, deoarece întoarcerea era de capacitatea de a plăti.

Experţii au stabilit că anul trecut, autorităţile au ignorat multe probleme legate de tortură şi de alte forme de violenţă.

MIHAIL DURNESCU, preşedintele Consiliului Amnesty International Moldova: Făptaşii ce aplica tortura sunt lipsiţi de pedeapsă în continuare. Totodată cei ce au supravieţuit torturii şi familiile victimelor nu au fost despăgubite. Nu s-a schimbat nici număru de acuzaţii raportate atât independent, cât şi înregistrate oficial. Penitenciarele sunt supraaglomerate, serviciile medicale sunt necorespunzătoare lipsesc echipamente eficiente, necesare pentru stabilirea diagnosticului atunci când un deţinut este bolnav.

Potrivit raportului, anul trecut a fost încălcat dreptul multor cetăţeni la serviciile medicale. Unii n-au putut fi internaţi din cauza numărului redus al locurilor din spitale, ocupate de pacienţi bolnavi de covid. Experţii Amnesty International Moldova au constatat că deficitul echipamentelor de protecţie a dus la creşterea numărului de infectări, iar medicii au fost nevoiţi să lucreze în condiţii foarte complicate.
 
Similare
RECOMANDĂRI