ANRE anunţă şedinţă publică privind ajustarea tarifelor la energia electrică şi apă
Sursa foto:anre.md Vizualizari:

ANRE anunţă şedinţă publică privind ajustarea tarifelor la energia electrică şi apă

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunţă pentru vineri, 16 august, şedinţă publică în cadrul căreia vor fi examinate şi supuse aprobării mai multe proiecte de lege, precum majorarea tarifelor de furnizare a energiei electrice şi a tarifelor serviciilor de alimentare cu apă.

Printre proiectele care urmează să fie examinate şi aprobate în cadrul şedinţei ANRE se numără proiectul Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor şi tarifelor reglementate pentru producerea energiei electrice şi termice, pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei termice, notează mold-street.com.

În cadrul aceleiaşi şedinţe urmează să fie aprobat şi proiectul valorilor costurilor de bază pentru anul 2018 aferente serviciului de livrare a energiei termice de către S.A. „Comgaz-Plus”, dar şi proiectul valorilor costurilor de bază pentru activităţile de distribuţie a gazelor naturale prestate de către operatorii sistemelor de distribuţie şi pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale prestată de S.A. „Moldovagaz”.

Un alt proiect care va fi discutat în cadrul şedinţei ANRE se referă la tarifele pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate de către Î.M. „Servicii Comunale Glodeni”. Potrivit proiectului tariful la alimentare cu apă pentru consumatorii casnici va fi majorat de la 13,20 la 16,09 per metru cub, iar tariful pentru consumatorii noncasnici va fi menţinut, constituind 54,83/metru cub. Tototdată, va fi majorat şi tariful la canalizare şi epurare a apelor uzate pentru consumatorii casnici de la 13,68 ola 13,83/metru cub, iar tariful pentru consumatorii noncasnici şi în acest caz va rămâne acelaşi - 52,99 lei/m3.

În cazul proiectului referitor la furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate de către Î.M. „Apă-Canal din Basarabeasca” de asemenea se prevăd ajustări ale tarifelor. Astfel, se prevede o majorare de 2,2 ori a tarifului de livrare a apei pentru consumatorii casnici - de la 9 la 20 de lei per metru cub şi cu 65,6% a tarifului de canalizare şi epurare a apelor uzate - de la 9 - la 14,90 pentru un metru cub. Tarifele pentru consumatorii noncasnici vor rămâne constante pentru ambele servicii - 36 de lei per metru cub şi respectiv 34 de lei/m3.

În şedinţa publică vor fi examinate şi aprobate şi tarifele de distribuţie a energiei electrice şi a preţurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, prestate de către RED Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, precum şi RED Nord şi Furnizarea Energiei Electrice Nord.

Şi dacă tarifele la apă şi canalizare vor fi majorate doar în două localităţi din Republica Moldova, tarifele la energia electrică vor fi ajustate în întreaga ţară.

Astfel, pentru companiile din grupul Gas Natural Fenosa tariful pentru consumatorii industriali conectaţi la reţelele de tensiune înaltă se va majora cu un ban: de la 1,34 lei la 1,35 lei/kWh, iar pentru consumatorii casnici de la 1,79 lei la 1,85 lei/kWh.

Pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie preţul va scădea cu 6,9%: de la 1,60 lei/kWh la 1,49 lei/kWh. Preţul mediu creşte cu mai puţin de un ban pentru un kWh.

Cei mai afectaţi vor fi consumatorii din nordul Republicii Moldova, unde tariful mediu va creşte cu 20 de bani- de la 1,79 lei/kWh la 1,99 lei/kWh.  Astfel, pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie preţul va scădea cu 3,6%: de la 1,66 lei/kWh la 1,60 lei/kWh, iar pentru consumatorii casnici se va majora de la 1,91 lei la 2,19 lei/kWh, adică cu 14,6%.

Iniţial în cererea sa „Gas Natural Fenosa” solicita o majorare a tarifului cu peste 8%, sau circa 15 bani, iar furnizorul din Nord, cu 22% sau 43 de bani.

„Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preţ a energiei electrice importate, costurilor de producţie, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent şi pentru asigurarea sustenabilităţii livrărilor şi plăţilor în sector”, a mai explicat anterior directorul ANRE.

Similare
RECOMANDĂRI