ANSA a depistat în hrişca livrată din Rusia reziduri de pesticide de până la 57 de ori peste normă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANSA a depistat în hrişca livrată din Rusia reziduri de pesticide de până la 57 de ori peste normă

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova a înaintat o cerere către Rosselhoznadzor pentru a preveni încălcările depistate la aprovizionarea ţării cu hrişcă din Rusia.

Potrivit informaţiei publicate pe site-ul oficial Rosselhoznadzor, autorităţile competente din Republica Moldova au depistat în loturile de hrişcă exportate de patru întreprinderi din regiunile Kursk, Leningrad, Breansk şi Voronej, depăşirea nivelului maxim admisibil al pesticidului glifosat, stabilit prin Decretul Guvernului Republicii Moldova nr.1191 din 23 decembrie 2010. În unul dintre loturi norma a fost depăşită de 57 de ori, scrie Agrobizbes.md

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova a cerut Rosselhoznadzor să ia măsuri pentru a exclude astfel de cazuri în viitor. Departamentul rus a lansat o anchetă.

Anterior, Rosselhoznadzor a raportat că autorităţile competente din UE au transmis o notificare cu privire la depăşirea normei de tiametoxam de 78 de ori în seminţele de rapiţă a unui producător rus certificat organic.

Pentru referinţă: glifosatul este un erbicid sistemic neselectiv utilizat pentru combaterea buruienilor, în special a speciilor perene. Acesta ocupă primul loc în rândul erbicidelor din lume în ceea ce priveşte cantitatea produsă.

Tiametoxamul este un insecticid din clasa neonicotinoidelor. Neonicotinoizii sunt eficienţi în combaterea dăunătorilor, dar toxici pentru albine şi persistă mult timp în mediu. Riscurile morţii în masă a albinelor au determinat Uniunea Europeană şi alte câteva ţări să restricţioneze utilizarea neonicotinoizilor, inclusiv interzicerea utilizării a trei dintre cele mai populare produse în afara serelor.

Similare
RECOMANDĂRI