ANSA a iniţiat controale în urma informaţiei că produsele lactate din Republica Moldova conţin un procent prea mare de grăsimi vegetale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANSA a iniţiat controale în urma informaţiei că produsele lactate din Republica Moldova conţin un procent prea mare de grăsimi vegetale

Toate stocurile de produse lactate existente la producătorii autohtoni vor fi verificate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Totodată, plasarea lor în reţeaua comercială va fi interzisă fără controale prealabile.

Potrivit unui comunicat de presă emis de ANSA, decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe operative. 

Un studiu iniţiat de Fundaţia Est-Europeană şi efectuat în laboratoarele Centrului de Metrologie Aplicată şi Certificare a arătat că într-un număr semnificativ de produse lactate precum: untul, smântâna, caşcavalurile şi brânzeturile, comercializate în Republica Moldova, grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini. Studiul a analizat 126 de mostre de produse lactate autohtone, dar şi de import. Grăsimile de origine ne-lactată nu trebuie să depăşească 5% din totalul de grăsimi conţinute în produsul lactat. O pătrime din mostre au picat însă testul. Primul pe listă este liderul pieţei produselor lactate – JLC. În brânza de vaci granulată de 5% „Făguraş” grăsimile de origine străină au constituit 93,2%. În brânza „Grăuncior” – 89,31%, iar în produsul „Gingăşie” – 89%, scrie IPN.

Experţii explică faptul că în Republica Moldova se consumă mai mult lapte decât se produce, de aceea producătorii folosesc la procesare grăsimi vegetale. Dacă ar importa grăsimi de origine animală, produsele finite din lapte ar costa mai mult, chiar şi dublu în unele cazuri.
Similare
RECOMANDĂRI