ANTA a dat startul depunerii cererilor de participare la repartizarea autorizaţiilor multilaterale CEMT pentru anul 2022
Vizualizari:

ANTA a dat startul depunerii cererilor de participare la repartizarea autorizaţiilor multilaterale CEMT pentru anul 2022

Forul Internaţional de Transport (FIT) a majorat cota autorizaţiilor multilaterale CEMT alocată Republicii Moldova pentru anul 2022, iar operatorii de transport rutier internaţional de mărfuri pot deja depune cererile de participare la repartizarea acest

Potrivit Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA), în rezultatul analizei parcului de vehicule care corespund cerinţelor tehnice şi de siguranţă ”EURO V sigur” şi ”EURO VI sigur” s-a constatat majorarea numărului unităţilor de transport ”EURO VI sigur” cu 53% comparativ cu anul 2020. În acest context, la solicitarea Republicii Moldova, a fost obţinută majorarea cotei CEMT pentru vehicule ”EURO VI sigur” de la 204 autorizaţii în anul 2021 la 456 autorizaţii pentru anul 2022, pentru încurajarea investiţiilor în transport mai ecologic, care va avea un impact pozitiv în competitivitatea operatorilor de transport pe piaţa internaţională a serviciilor de transport, scrie Bizlaw.md.

Astfel, cota autorizaţiilor multilaterale CEMT alocată Republicii Moldova de către FIT pentru anul 2022 constituie:

  • 1120 autorizaţii CEMT pentru unităţile de transport ”EURO V sigur”, dintre care 110 autorizaţii pe termen scurt şi
  • 456 autorizaţii CEMT anuale pentru unităţile de transport ”EURO VI sigur”, dintre care 36 autorizaţii pe termen scurt.

La depunerea cererii pentru participarea la repartizarea autorizaţiilor multilaterale CEMT valabile pentru perioada anului 2022, operatorii de transport urmează să se conformeze noilor cerinţe aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.183 din 15.09.2021, prin care au fost operate modificări la Regulamentul privind eliberarea şi utilizarea autorizaţiilor de transporturi rutiere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 257 din 28.04.2017. Modificările vizează reguli noi privind modul de solicitare, eliberare şi utilizare a actelor permisive, pentru a facilita gestionarea şi utilizarea mai eficientă a stocurilor de autorizaţii disponibile. În special, au fost clarificate condiţiile faţă de parcul eligibil admis la repartizarea autorizaţiilor CEMT, inclusiv categoriile de vehicule acceptate la concursul de eliberare a autorizaţiilor.

Repartizarea autorizaţiilor multilaterale CEMT valabile pentru anul 2022 se va efectua electronic, prin intermediul Sistemului Informaţional ”e-Autorizaţie transport”, conform cantităţii şi pentru fiecare categorie de vehicul care corespund cerinţelor tehnice şi de siguranţă “EURO”, separat pentru vehicule ”EURO V sigur” şi ”EURO VI sigur”.

Solicitările depuse în cerere pentru numărul de autorizaţii multilaterale CEMT, inclusiv cu indicarea statelor nerestricţionate, se vor indica obligatoriu cantitativ pentru categoria selectată de vehicule ”EURO V sigur” şi/sau ”EURO VI sigur”.

ANTA a atenţionat operatorii de transport că în cazul în care în dosarul depus sunt depistate date denaturate sau falsificate, operatorul de transport rutier respectiv este exclus, prin decizia Comisiei CEMT, din lista operatorilor de transport rutier eligibili participanţi la repartizare. 

Pentru completarea cererilor, ANTA recomandă consultarea Ghidului_depunere_CEMT.pdf

 

 

Similare
RECOMANDĂRI