Anul acesta, în şcolile din R. Moldova vor ajunge în jur de 20 de mii de calculatoare
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Anul acesta, în şcolile din R. Moldova vor ajunge în jur de 20 de mii de calculatoare

Anul acesta în instituţiile de învăţământ din R. Moldova, inclusiv din surse atrase din exterior, urmează să ajungă în jur de 20 de mii de calculatoare. Autorităţile planifică să extindă şi proiectul sprijinit de Banca Mondială, pentru a mări numărul de calculatoare, astfel încât dotarea şcolilor să corespundă aşteptărilor şi necesităţilor.

În şedinţa de Guvern, ministrul educaţiei, culturii şi cercetării, Igor Şarov, a declarat că actualmente în sistemul educaţional sunt peste 38 de mii de calculatoare, dintre care peste 32 de mii sunt nemijlocit pentru elevi. În acest an de studii, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru dotarea cu tehnică de calcul. O parte din aceasta urmează să ajungă la mijlocul lunii octombrie, relatează IPN.

Potrivit ministrului, în urma unui contract încheiat cu sprijinul Băncii Mondiale, în valoare 3,5 milioane de dolari şi care este pe ultima sută de aprobare, la sfârşitul acestui an urmează să fie achiziţionate încă 11 500 de unităţi de tehnică de calcul.

Până acum, cu sprijinul acordat de autorităţile publice, au fost procurate peste două mii de calculatoare. De asemenea, cu susţinerea donatorilor, în şcoli au ajuns circa 1 300 de calculatoare. „În afara de aceasta, sunt purtate discuţii în continuare cu reprezentanţii Băncii Mondiale, pentru următorul an de studii, astfel încât să dublăm numărul de calculatoare care au fost procurate anul acesta. Aceasta este o prioritate pentru noi , exact aşa cum alfabetizarea digitală a profesorilor, a cadrelor didactice – este o prioritate pentru Guvern şi pentru Minister”, a mai spus ministrul.

În context, premierul Ion Chicu a declarat că, ultima dată, calculatoare pentru elevii din Republica Moldova, au fost procurate înainte de anul 2009. Potrivit lui, de atunci, calculatoare noi, în şcolile din Republica Moldova, nu au fost procurate. Potrivit premierul, informaţiile denotă că 32 de mii de calculatoare au fost procurate până în anul 2007.
Similare
RECOMANDĂRI