Apelurile telefonice în ţările UE vor deveni mai ieftine, iar un sistem de alertă 112 va informa cetăţenii prin SMS
Sursa foto:Ziua de Constanta Vizualizari:

Apelurile telefonice în ţările UE vor deveni mai ieftine, iar un sistem de alertă 112 va informa cetăţenii prin SMS

Norme noi care vor garanta convorbiri telefonice mai ieftine şi accesul la conexiunile 5G. Apelurile telefonice în ţările UE vor deveni mai ieftine, iar companiile de telecomunicaţii vor beneficia de norme mai clare privind investiţiile pe termen lung în infrastructura de reţea.

Pe 14 noiembrie, Parlamentul European ve dezbate un pachet legislativ privind telecomunicaţiile, care ar urma să plafoneze preţurile apelurilor telefonice la 19 eurocenţi, iar pe cel al mesajelor la 6 eurocenţi începând cu 15 mai 2019. Astfel serviciile de telecomunicaţii vor deveni mai ieftine şi mai rapide. De asemenea, un alt obiectiv al acestor norme este de a stimula investiţiile necesare care vor garanta accesul la conexiunile 5G în oraşele europene până în 2020. Votul este programat pentru a doua zi.

Raportoarea Pilar Del Castillo Vera, membră din grupul PPE, a declarat că noile norme vor face ca platforme web precum Skype sau WhatsApp să devină „mai transparente şi de încredere pentru europeni”. Aceasta a adăugat: „De la ultima revizuire, în 2009, piaţa serviciilor de comunicaţii electronice s-a schimbat radical. Au apărut actori noi ca urmare a faptului că întreprinderile şi consumatorii se bazează din ce în ce mai mult pe serviciile de acces la internet şi date. Cu ajutorul noilor norme modernizăm cadrul juridic, prin includerea acestor noi actori în domeniul său de aplicare”.

Măsuri de protecţie pentru consumatori, investiţii pentru telecomunicaţii

Noile norme au ca scop protejarea mai bună a utilizatorilor. Spre exemplu, schimbarea operatorului sau acordarea de despăgubiri vor deveni mai uşoare. În acelaşi timp, noul cadru legislativ include măsuri de stimulare a investiţiilor în reţelele de foarte mare capacitate, precum şi norme noi privind spectrul de frecvenţe radio care vor spori conectivitatea mobilă şi 5G.

„Pentru europeni înseamnă mai multă conectivitate, o precondiţie pentru ca Europa să devină parte a unei „societăţi gigabit”. Industria 4.0, „oraşele inteligente”, educaţia, cercetarea sau sănătatea sunt doar câteva dintre exemplele creşterii exponenţiale a cererii de conectivitate de calitate înaltă, rapidă, sigură şi universală”, a declarat Pilar Del Castillo Vera.

Alerte în situaţii de urgenţă prin telefon

De asemenea, pachetul legislativ include şi un sistem obligatoriu de alertă 112 care va informa cetăţenii prin SMS cu privire la situaţiile de urgenţă precum un atac terorist sau o catastrofă naturală.

Similare
RECOMANDĂRI