Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aproape 120 de mii de persoane suferă de diabet zaharat, în Republica Moldova

Numit şi boala secolului, diabetul afecteaza tot mai multi oameni în Republica Moldova. Datele Ministerului Sănătăţii sunt ingrijoratoare şi arată că, anual, sunt inregistrati cel puţin 10 mii de pacienti noi. Pentru a sensibiliza opinia publică, ministerul a organizat un eveniment cu genericul "Protejează-ţi Familia". De ziua Mondială a Diabetului Zaharat, zeci de oameni si-au verificat nivelul de glicemie.

În doar câteva secunde putem afla nivelul glicemiei în sânge. Acest lucru ne permite prevenirea unui eventual diabet zaharat. Indicii buni ar fi de la 5,8 -6 milimoli pe litru.

Vera Potîrniche are 70 de ani si stie foarte bine ce inseamna diabetul zaharat. Ea si-a verificat din nou glicemia si nu are multe motive de bucurie.

„De vreo zece ani mă osândesc cu buruieni, cu ceaiuri, cu tablete m-am săturat.Mă ameţeşte şi nu văd, iată acum te văd dar ca prin sită. Vinerea trecută am avut 22”, a spus VERA POTÎRNICHE, pensionară.

Oamenii s-au bucurat că au putut să-şi verifice, repede si gratuit, starea de sănătate. In evidenţa medicilor din localitatea Peresecina se află 322 de pacienţi cu diabet zaharat. Puţini cunosc însă simptomele pentru o depistare precoce. Setea excesivă, durerile de cap, urinarea frecventă, vederea înceţoşată şi disfuncţiile sexuale pot fi semnale de alarma.

Eforturile centrului de sănătate peresecina sunt destul de intensive în această direcţie în scopul depistării la timp a diabetului zaharat, lucruri cu grupele de risc. Anual în urma măsurilor efectuate de către medicii de familie se depistează în jur de 30 de pacienţi cu diabet zaharat, tip 2 mă refer”, a declarat VARVARA IURCU, şef Centrul de Sănătate Publică, Peresecina

Diabetul zaharat scade capacitatea de muncă. Potrivit medicilor, diabetul zaharat creşte şi riscul bolilor cardiace şi de accident vascular cerebral.

„În 2018 numărul s-a mărit cu 10 mii de persoane suntem într-o creştere şi povara diabetului zaharat asupra sănătăţii este una foarte mare. Scopul evenimentului este de a conştientiza şi de a preveni diabetul zaharat”, a menţionat DANIELA DEMIŞCAN, şef, Direcţia Politici Sănătate Publică

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în Republica Moldova aproape 120 de mii de persoane suferă de diabet zaharat.
 
Similare
RECOMANDĂRI