Aproape cinci mii de locuri de muncă vacante în R. Moldova. Care sunt cele mai căutate profesii
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Aproape cinci mii de locuri de muncă vacante în R. Moldova. Care sunt cele mai căutate profesii

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat că, la începutul lunii ianuarie 2021, în baza de date erau înregistrate 4867 de locuri de muncă vacante.

Potrivit ANOFM, cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în municipiul Chişinău – 1549, urmat de municipiul Bălţi, 905 locuri, şi regiunea Gagauz-Eri, 76 de locuri de muncă, relatează Moldpres.

Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt destinate celor cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate, 1263 de locuri de muncă sunt disponibile, constituind circa 26% din numărul total de locuri vacante.

Cei mai solicitaţi specialişti sunt cei din domeniul medical, pentru aceştia sunt propuse 340 de locuri de muncă, dintre care 96 de locuri vacante sunt pentru medici iar 133 sunt destinate asistenţilor medicali, restul fiind pentru surori medicale şi felceri.

Totodată, pentru inspectori şi ofiţeri se propun 281 de locuri de muncă, pentru specialiştii din învăţământ sunt destinate 110 de locuri vacante, inginerilor şi tehnicienilor li se propun 108 de poziţii. Pe piaţa muncii sunt 61 de locuri libere pentru specialiştii în activitatea financiară, economică sau comercială.

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional şi pentru muncitorii necalificaţi ANOFM oferă 3604 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă 74% din numărul total de locuri de muncă vacante.

Tradiţional, cei mai solicitaţi sunt lucrătorii în industria textilă şi confecţii, pentru care sunt vacante 1503 de locuri de muncă. De asemenea, sunt solicitaţi lucrătorii din transport şi telecomunicaţii (340), lucrătorii calificaţi în întreprinderi industriale (258), lucrătorii în domeniul serviciilor personale (206) etc.

La începutul anului 2020, angajatorii erau în căutarea a circa 12 mii de angajaţi, anul 2020 fiind încheiat cu 5933 de locuri de muncă vacante.

Similare
RECOMANDĂRI