Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Are peste 38 de ani de experienţă şi a luat parte la mii de naşteri. De Ziua Internaţională a Moaşelor, faceţi cunoştinţă cu Lilia Razborschi

Are peste 38 de ani de experienţă şi a luat parte la mii de naşteri. De Ziua Internaţională a Moaşelor faceţi cunoştinţă cu Lilia Razborschi, una dintre cele mai vechi angajate de la secţia de Obstetrică a Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău. Avea doar 17 ani când a îmbrăţişat această profesie şi spune că nu va uita niciodată prima naştere la care a asistat. Despre provocările acestei meserii, considerate una dintre cele mai nobile din lume, aflăm din următorul reportajul.

Lilia Razborschi avea doar 17 ani când s-a angajat la Institutul Mamei şi Copilului, iar majoratul l-a sărbătorit la serviciu, împreună cu femeile care erau în travaliu. Prima naştere la care a asistat a marcat-o pentru toată viaţa.

 LILIA RAZBORSCHI moaşă, Institutul Mamei şi Copilului, Chişinău: A fost o naştere, a 6-a naştere la femeie, s-a născut un băieţel, eram cea mai fericită, până atunci nu se sesizam, cum nu sesizează nici mămicile când nasc, când le dai copilul la piept, numai atunci ele sesizează că sunt mame. Şi atunci eu zburam, eram cea mai fercită şi atunci am zis că este al meu şi o să continui mai departe”.

Şi aşa a făcut. Cei peste 38 de ani de muncă au trecut ca o clipă şi în tot acest timp mii de femei şi-au adus pe lume copiii alături de ea.

SINCRON: LILIA RAZBORSCHI moaşă, Institutul Mamei şi Copilului, Chişinău: „300 pe an, cel puţin. Femeia în naştere are dureri enorme, ea are nevoie de susţinere şi moaşa trebuie să fie acelaşi profesor, aceeaşi mamă, un om apropiat. Cel mai mult era moaşa punctul de reper care era lângă ea”.

În secolul 21 medicina a evoluat foarte mult. Astfel că durerile naşterii sunt diminuate cu ajutorul medicamentelor iar viitorii taţi pot fi alături de femeile aflate în travaliu, pentru a le încuraja.

LILIA RAZBORSCHI moaşă, Institutul Mamei şi Copilului, Chişinău: „Mămica este liniştită, îl are are pe soţul iubit lângă ea. Nu simte atât de mult durerile.Ei tot spun că leşină, dar se simt bine, sunt pregătiţi”.

Unii dintre părinţii micuţilor veniţi pe lume sub supravegherea ei au luat-o ca naşă de botez. Şi spune că nu e bucurie mai mare decât să îşi asiste şi finele când nasc, la rândul lor.  

LILIA RAZBORSCHI moaşă, Institutul Mamei şi Copilului, Chişinău: „Este prietena mea, cumetra mea care a născut ea, nora şi fiica doi copilaşi. De cumetră v-au luat? -Of, sunt mulţi, foarte mulţi”.

La Institutul Mamei şi Copilului lucrează 118 de moaşe. Ele îngrijesc gravidele în timpul travaliului dar şi pe nou-născuţi după naştere. Ziua internaţională a moaşelor a fost instituită la sfârşitul anilor 1980 dar a fost marcată prima dată în 1991.
Similare
RECOMANDĂRI