Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ASP anunţă o nouă licitaţie privind procurarea blanchetelor pentru actele de identitate. Care va fi preţul noului paşaport

Agenţia Servicii Publice a anunţat o nouă licitaţie de achiziţie a blanchetelor pentru paşapoarte, buletine de identitate şi alte acte. Este a doua licitaţie după cea anulată în septembrie de Guvernul de la Chişinău pentru încălcări ale procedurii de organizare. ASP a anunţat că valoarea achiziţiei va fi de aproximativ 430 de milioane de lei, în scădere cu 70 de milioane faţă de preţul anunţat la licitaţia trecută.

Licitaţia pentru procurarea blanchetelor pentru noile acte de identitate şi echipamente pentru emiterea lor, ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

MIRCEA EŞANU, director, Agenţia Servicii Publice: „Licitaţia şi ceea ce urmează ASP să procure este un contract de 3 ani pentru achiziţionare a aproape 3 milioane de blanchete. Aproape 1,5 mln sunt blanchete de paşapoarte şi încă un milion şi 100 de mii blanchete de tip card ID1. La pachet cu această achiziţie vom procura echipament de personalizare a noilor tipuri de ID, pe care le vom emite anul viitor.”

Şeful Agenţiei Servicii Publice susţine că noile acte vor avea un grad sporit de securitate.

MIRCEA EŞANU, director, Agenţia Servicii Publice: „Timpurile ne impun şi standardele , în primul rând cele ale Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO ) sporesc anual cerinţele de securitate faţă de documentele de cătorie. Noi urmează să trecem la o nouă tehnologie, la paşapoarte de timp poli –carbonat. În Europa, majoritatea au trecut la această tehnologie, chiar şi vecinii noştri România şi Ucraina.”

Agenţia Servicii Publice ar urma să emită noile tipuri de acte de identitate din toamna anului viitor. Paşaportul, care în prezent costă 850 de lei, s-ar putea ieftini, în timp ce preţul buletinului de identitate ar urma să rămână acelaşi.

MIRCEA EŞANU, director, Agenţia Servicii Publice: „Costurile pentru un buletin noi nu anticipăm o scădere, ele astăzi sunt la circa 130 de lei în regim ordinar, dar pentru costurile pentru paşaport, aşa cum ne arată estimările noastre, ar putea să scădă în jurul la 200 de lei.”

Amintim că în septembrie, Guvernul a anulat licitaţia organizată de către conducerea precedentă a ASP pentru procurarea blanchetelor de paşapoarte. Premierul Natalia Gavriliţa a declarat că licitaţia a fost organizată cu abateri de la legislaţie. O lună mai târziu, Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe acest caz.

Potrivit licitaţiei precedente, suma preconizată pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate şi echipamente pentru emiterea acestora, era de jumătate de miliard de lei – cu 70 de milioane de lei mai mult faţă de suma anunţată în prezent.
Similare
RECOMANDĂRI