Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Această zi încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi marchează începutul noului an, conform calendarului iulian, notează MOLDPRES.

În dimineaţa zilei de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncând cu boabe de grâu, grăunţe de porumb, ovăz şi binecuvântează familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.

Potrivit tradiţiei populare, astăzi nu este bine să arunci gunoiul şi nici să dai cu mătura. În schimb, este bine ca prima persoană care îţi trece pragul să fie bărbat. Tot astăzi este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă. Un alt obicei este că după ce te speli pe faţă, este bine să te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, pentru ca să fii curat şi sănătos în tot anul. De asemenea, dacă dormi toată ziua astăzi, rişti să fii leneş tot anul.

Cunoscut sub numele Vasile cel Mare, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. Sfântul Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329. A studiat la Cezarea, la Constantinopol şi Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie şi medicină. Sfântul Vasile a murit în prima zi a anului 379 şi în curând a fost canonizat. De atunci, Sfântul Vasile este serbat de Biserica ortodoxă în prima zi a anului, pe stil nou sau vechi. De această sărbătoare gospodinele obişnuiesc să pregătească mese copioase, cu mâncăruri din carne de porc, sarmale, vin roşu, prăjituri de casă şi învârtită cu nuci, gem sau brânză.

Cărţile bisericeşti spun că cei care poartă numele Vasile, sunt oameni buni la inimă şi deschişi cu sufletul către oameni.

Potrivit datelor statistice, în ţara noastră, aproximativ 57 de mii de bărbaţi poartă prenumele Vasile, iar alţi 18 mii - Vasili. Iar în rândul doamnelor, este popular numele Vasilisa, pe care îl poartă peste patru mii de femei.

Similare
RECOMANDĂRI