Sursa foto:diez.md Vizualizari:

Astăzi, creştinii ortodocşi din Republica Moldova celebrează Paştele Blajinilor

Astăzi, creştinii ortodocşi din Republica Moldova celebrează Paştele Blajinilor. Prin rugăciune şi milostenie sunt pomeniţi cei trecuţi în nefiinţă şi, de aceea, credincioşii au mers la cimitire cu flori şi pomene. Chiar dacă nu mai sunt restricţii sanitare, mulţi oameni au preferat să îi pomenească pe răposaţi fără fastul de odinioară.

În cel mai mare cimitir din Europa, la Cimitirul Sfântul Lazăr din Chişinău, aleile au fost azi neîncăpătoare. Conform tradiţiei, s-a dat de pomană şi se spun rugăciuni la mormintele celor dragi, trecuţi în nefiinţă.

Parada şi fastul pomenilor pare că s-a mai estompat în acest an. Credincioşii au devenit mai cumpătaţi, nu în rugăciuni ci în cheltuirea banilor. Nu au abandonat însă tradiţia meselor îmbelşugate.

NICOLAE TUDOREANU, preot: „Nu aş spune că doar azi trebuie să ne aducem aminte de cei răposaţi dar pe tot parcursul anului. Biserica Orodoxă mereu ne învaţă că rugăciunea este o convorbire cu Dumnezeu, iar faptele or milostenia ce aducem noi, dăm de pomană ca să fie simbolic. Nu trebuie ca să fie băuturi, din pomene facem o sărbătoare şi deja uităm e cei răposaţi.”

Şi dacă se dă de pomană, nu aveau cum să lipsească cerşetorii care şi-au umplut sacoşele cu de toate. Şi comercianţii de la poarta cimitirului şi-au frecat mâinile de bucurie. Florile, pomenele de tot felul şi lumânările - toate s-au vindut ca pâinea caldă.

Paştele Blajinilor e o zi a milosteniei şi rugăciunii, lucruri care ar trebui să fie permanente în viaţa unui creştin. Din nefericire, în cimitirul Sfântul Lazăr sunt şi foarte multe morminte lăsate în paragină, semn că, de ani buni, nimeni nu s-a îngrijit de ele şi nu a fost aprinsă nici măcar o lumânare pentru sufletul răposaţilor. Paştele Blajinilor este pentru credincioşii din Republica Moldova cea mai însemnată zi în care se pomenesc cei decedaţi. Creştinii celebrează două zile, duminică şi luni, pentru a avea timp să ajungă în mai multe cimitire aflate în diferite localităţi.

Vă reamintim că şi luni, accesul automobilelor pe teritoriul Cimitirului "Sfântul Lazăr" din strada Doina este sistat. Excepţie fac doar mijloacele de transport public.
Similare
RECOMANDĂRI