Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Astăzi creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Credincioşii din raionul Soroca au grijă să cinstească această zi aşa cum se cuvine în tradiţia creştină

Astăzi creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă, unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox. Deşi multe obiceiuri au dispărut, odată cu trecerea timpului, credincioşii din raionul Soroca au grijă să cinstească această zi aşa cum se cuvine în tradiţia creştină.

În satul Ţepilova, raionul Soroca, sărbătoarea Sfântului Gheorghe nu şi-a pierdut din însemnătate. Locuitorii s-au trezit în zori şi au mers la biserică, mai cu seamă că tot în această zi sărbătoresc şi hramul satului.

"Dis-de-dimineaţă venim la biserică, ne rugăm pentru sănătate, pace, pentru linişte în ţară, pentru copii, nepoţii noştri, pentru acei bolnavi, pentru toată lumea."

"Ascultăm slujba, ne bucurăm că am ajuns şi că a mai trecut un an şi am petrecut cu bine şi sănătate Mulţumim părintelui nostru că ne poartă de grijă şi ne ducem acasă şi facem hramul mai departe. Cu rudele, copii, nepoţii. Mulţumim, suntem bucuroşi."

Dintre obiceiurile păstrate până în zilele noastre, cel mai întâlnit este împodobirea stâlpilor de la porţi cu brazde înverzite. În satul Ţepilova, acest obicei marchează renaşterea naturii în primăvară. Simbolurile vegetale nu împodobesc doar stâlpii porţii, ci şi casele, adăposturile animalelor sau hambarele.

"Facem curăţenie peste tot. Înspre Sfântul Gheorghe punem brazde la poartă, saraie, aşa cum spune tradiţia. Aşa am apucat de la părinţi şi ducem tradiţia mai departe. Dacă nu am pune noi atunci nici copiii noştri nu ar pune."

"Punem ca să fie roadă, verdeaţă multă. Să le hrănim, să avem cu ce."

"De astăzi ies toate animalele la păscut pe dealuri. Cirezile, unde sunt oi, cârduri de oi, capre, scoatem la imaş, în pripon."

Şi pentru ca este şi hramul satului, gospodinele au întins o masă îmbelşugată cu bucate tradiţionale.

"Avem cărnuri, mâncuri bune pregătite de gospodinele din sat, legume, fructe. Ei, oleacă de cinste, se recomandă la aşa masă. E mare sărbătoare pentru noi, se gătesc, primesc oaspeţi, ne mai ducem în ospeţie unul la altul dacă se recomandă."

Sărbătoarea religioasă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe poartă o însemnătate mare pentru creştini. Este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox, fiind considerat ocrotitorul soldaţilor, agricultorilor şi păstorilor.

Părintele VEACEASLAV SAULA Paroh, Biserica "Sfântul Gheorghe": "Creştinii ortodocşi care, cu gând bun, s-au pregătit cu două zile înainte pentru a-l venera pe Sfântul Mucenic, un brav viteaz de la care putem primi o îndrumare.

În Republica Moldova, peste  42 mii de bărbaţi poartă numele Gheorghe şi peste 400 de femei se numesc Gherghina.
Similare
RECOMANDĂRI