Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Astăzi este marcată Ziua Internaţională a romilor

Astăzi este marcată Ziua Internaţională a romilor. Deşi sunt obişnuiţi să petreacă cu muzică, dans şi mult fast, astăzi romii din Soroca nu au avut parte de sărbătoare. Din cauza restricţiilor, cei mai mulţi au ales să marcheze această zi acasă, în sânul familiei.

În dealul romilor din Soroca locuiesc aproximativ 2 mii de persoane din acest grup etnic. Astăzi în cartierul lor a fost linişte, iar localnicii şi-au petrecut ziua ca pe una obişnuită. Ei spun că pe timp de pandemie au ales să aibă grijă de sănătate lor.

Şi pe baronul romilor, Artur Cerari, l-am găsit acasă. El spune că va marca această zi modest, cu o cină în familie. Baronul romilor le recomandă tuturor să respecte măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus.

ARTUR CERARI, baronul romilor, Soroca: „Peste tot noi spunem că trebuie de protejat, trebuie de ocrotit, trebuie de păzit. Iertare că nu putem şi nu avem cum să încălcăm şi noi legea ca să facem ceva pentru populaţie, cu dansuri, cu mese, cu concerte, cu diferite manifestări.”


Ziua Internaţională a Romilor a fost declarată oficial în 1990, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a problemelor cu care se confruntă această minoritate etnică. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, majoritatea romilor angajaţi din Republica Moldova sunt slab remuneraţi. Agenţii economici le oferă rar locuri de muncă penrtu că sunt sceptici din cauza nivelului lor scăzut de studii şi a stereotipurilor persistente. Cea mai mare pondere a populaţiei de etnie romă este concentrată în raioanele Ocniţa, Basarabeasca, Soroca, Edineţ, Nisporeni, Râşcani şi Glodeni.
Similare
RECOMANDĂRI