Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Atenţie la sarea din bucate. Unii producători sfidează legea şi nu indică pe etichetă cantitatea de sare folosită

Sarea de toate zilele, surprinzător sau nu, este ascunsă în alimentele pe care le cumpărăm zi de zi. Aproape 77 la sută din excesul de sare provine din produsele ambalate. Deşi ne ameninţă sănătatea, producătorii din Republica Moldova nu indică pe etichetă cantitatea de sare întrebuinţată, chiar dacă există şi o lege în acest sens. Astfel cumpărătorii nu au nici o şansă să controleze consumul de sare. Fenomen ce duce anual la aproape 22 de mii de decese, pe seama bolilor cardiovasculare.

Rafturi pline cu minciuni! Aşa arată magazinele din Chişinău, unde mai toate produsele nu au precizată pe etichetă cantitatea de sare folosită. Mulţi fabricanţi doar indică faptul că în compoziţia produsului este şi sarea, dar nu spun în ce cantitate.
 
„Un simplu calcul ne arată că doar la micul dejun consumăm două linguriţe de sare, adică dublu faţă de norma recomandată. Asta dacă pe masă avem tartine cu caşcaval şi salam, dar şi brânză. Din această gustare adunăm 12 grame de sare. Şi asta pentru că în 100 de grame de caşcaval, pâine şi salam avem 3 grame de sare, iar în 100 de grame de salam avem 4 grame de sare."
 
Experţii au şi un top cu cele mai sărate produse alimentare. Acestea sunt crenvuştii, salamurile, pâinea şi conservele. Mai atenţi cu sănătatea consumatorilor nu sunt nici ţăranii, care pun după ureche sare în produsele lor tradiţionale. De exemplu, la un calup de câteva kilograme de brânză de oaie, producătorii de la sate adauga un kilogram de sare.

 – Dar de ce nu informaţi consumatorii câtă sare conţine 100 de grame de brânză de oaie? – Dar ce eu sunt laborator să ştiu.  Noi ştim norma la salamură şi ea ia cât trebuie.

-Dar până acum cum se căuta norma? Şi trăiau buneii noştri 80-90 de ani. Dar acum ajungem până la 40-45 de ani? Asta nu este de la sare, ci de la aerul poluat.
 
Datele Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale confirmă că 77 la sută din excesul de sare îl consumăm din produsele ambalate, în timp ce doar 11% din sarea consumată zilnic provine din bucatele pregătite acasă.
 
Daniela Demiscan, şef Secţia Sănătate Publică, ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: „Vom introduce şi amenzi producătorilor din industria alimentaţiei care nu se vor conforma."

Din 2020, ministerul Sănătăţii din Republica Moldova va cere patronilor de restaurante să scoată sarea de masă, iar pe producători îi vor obliga să pună cu 30 de procente mai puţină sare în alimente. Deşi este o problemă de viaţă şi de moarte, unii basarabeni habar nu au câtă sare trebuie să consume, ca să rămână sănătoşi.
 
– Dar ştiţi care este norma zilnică? – Două, trei linguriţe. – Dar în grame? – Şase grame pe zi.
 
Şi dacă aţi crezut că sarea nu poate fi înlocuită, să ştiţi că greşiţi.
 
 Luminiţa Suveică, expert în sănătate publică: „Am putea să o înlocuim prin diferite ierburi. Cum ar fi pătrunjelul, cimbrul şi mărarul."
 
O statistică ingrijorătoare arată că, de la începutul anului, 58 la sută dintre basarabeni s-au stins din cauza bolilor cardio-vasculare şi atacurilor cerebrale cauzate, în mare parte, de consumul excesiv de sare. Specialiştii recomandă un consum maxim de şase grame de sare în 24 ore, adică o linguriţă. Statisticile, însă, arată că basarabenii fac exces şi ajung să înghită dublul acestei cantitati, zilnic.
Similare
RECOMANDĂRI