Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Atenţie: urgenţă pediatrică!”, instruiri teoretice şi practice pentru medicii din zece raioane ale Republicii Moldova

Instruiri teoretice şi practice pentru un diagnostic corect şi tratamentul nou-născuţilor. De asta beneficiază, pe parcursul unei luni, medicii din zece raioane ale Republicii Moldova. Acţiunea se desfăşoară în cadrul campaniei „Atenţie: urgenţă pediatrică!”.

Un curs de instruire a avut loc şi la Soroca, iar la el au participat 20 de medici din raioanele de nord ale ţării.

Treizeci de secunde – atât are la dispoziţie personalul medical pentru a decide dacă se confruntă cu o urgenţă pediatrică. Este regula strictă prevăzută de protocoalele naţionale, pe care trebuie să o respecte fiecare angajat medical din secţia de primire urgentă sau pediatrie. 
 
„Am initiat aceasta instruire din motiv ca multi copii se adreaseaza tarziu pentru ajutor, in stare depasita fiind. Si am observat ca sunt carente in cunostintele medicilor si altor lucratori medicali”, a spus  prof. univ. NINEL REVENCO, vicedirector la Institutul Mamei şi Copilului
 
Datele statistice arată că rata mortalităţii în Republica Moldova, pentru maladiile tratabile, este mult mai mare decât în Europa. Astfel, instruirile practice vin să ajute medicii şi să-i înveţe cum să reacţioneze prompt în cazul celor mai frecvente maladii pediatrice.
 
„Copii sunt pacientii cei mai dificili, trebuie a cunoastem semnele de pericol, mama nu poate săune ce se intampla. Noi luam lucruri bune casa vedem un copil care poate nu necesitat internare, sau are nevoie de ingrijiri la domiciliu”, a menţionat NINA SPOIALĂ, medic neonatolog din Soroca.

„Acum se abordeaza problema cu febra la nou nascuti, respiratia, manutritia, hipohidratare. Chestii foarte binevenite”, a precizat ANDREI BIZGAN, medic reanimatolog din Drochia

Următoarea destinaţie a Campaniei  „Atenţie, urgenţă pediatrică!” va fi în sudul ţării. De la lansarea campaniei, peste 130 de angajaţi ai spitalelor din 19 raioane au beneficiat de instruire.
 
Similare
RECOMANDĂRI