Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile locale, îngrijorate de facturile la gaz. Trebuie să plătească de trei ori mai mult pentru încălzirea şcolilor şi grădiniţelor

Facturile la gaz sperie nu doar consumatorii casnici, dar şi autorităţile locale. Primarii din Republica Moldova trebuie să plătească şi de 3 ori mai mult pentru încălzirea şcolilor şi grădiniţelor. Ca să nu lase copiii în frig, ei iau bani de la alte proiecte pentru a putea achita facturile.

La grădiniţa din comuna Budeşti vin zilnic peste 100 de copii. Clădirea are un sistem autonom de încălzire, iar în urmă cu câţiva ani, a fost termoizolată. Chiar dacă s-au luat măsuri de eficientizare energetică, factura la încălzire pentru decembrie 2021 a uimit pe toată lumea. 64 de mii 500 de lei - atât are de plătit administraţia locală doar pentru consumul de gaz. De aproape trei ori mai mult comparativ cu decembrie 2020.

MARCELA CAZACU, şef de gospodărie, Grădiniţa Budeşti: „Facturile sunt straşnice, sunt nişte preţuri foarte, foarte mari. Dar noi nu putem face economie pe seama copiilor, pentru că ne alegem cu copii bolnavi. Noi trebuie să facem economie din ceea ce putem face. La sfârşit de zi se face economie, când copiii se duc acasă şi la sfârşit de săptămână. Avem doi operatori.”

Primarul recunoaşte că facturile la gaz şi energie sunt ca nişte poveri prea greu de dus pentru autorităţile locale. Întregul buget este înghiţit doar de întreţinerea instituţiilor publice. Despre alte proiecte de dezvoltare, nici nu poate fi vorba.

NINA COSTIUC, primarul comunei Budeşti: „Lovitura pe care o avem şi care încă ne aşteaptă este prea tragică. Am luat absolut tot bugetul, dacă e să verificaţi, este doar pe întreţinere, salarii şi mai mult nimic. Eu mă întreb cum o să asigur cu materiale didactice, de gospodărie. Cerinţe sunt în fiecare zi, chiar şi aceeaşi deszăpezire, multe lucrără care, ca şi într-o gospodărie, sunt strict necesare.”

Şi ăsta nu e singurul necaz. Planificarea bugetului s-a făcut după tarifele vechi, iar administraţia locală este acum în încurcătură.

NINA COSTIUC, primarul comunei Budeşti: „Este diferenţa pe care trebuie să o găsesc în buget şi plus, pe curent, 322 de mii. Dacă le adun, sunt 840 de mii, 840 de mii doar ca să asigur existenţa.”

În aceeaşi situaţie sunt aproape toţi primarii din Republica Moldova. Primarul din Alexeevca, raionul Floreşti a anunţat că ar putea închide grădiniţa din cauza imposibilităţii achitării facturii la gaz. Guvernul nu prea are ce face, pentru că nu se oferă compensaţii şi pentru instituţiilor publice.

NATALIA GAVRILIŢĂ, prim-ministrul Republicii Moldova: „Aceste instituţii au un buget, este bugetul public naţional. Nu poate fi vorba de o compensaţie care să vină tot din bugetul public naţional. Aici putem vorbi de creşterea alocaţiilor bugetare, care pot veni cu o rectificare de buget.”

În urmă cu câteva zile, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au emis un ordin prin care cer tuturor instituţiilor de învăţământ să economisească resursele energetice prin raţionalizarea consumului. De la 1 ianuarie 2022, Republica Moldova achită 646 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, cu aproape 200 de dolari mai mult decât în decembrie şi noiembrie 2021.
Similare
RECOMANDĂRI