Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală în cazul unei paciente care suferă de o boală rară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală în cazul unei paciente care suferă de o boală rară

Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală în cazul unei paciente care suferă de o boală rară şi are nevoie de o intervenţie chirurgicală de urgenţă peste hotare. În demersul expediat, Avocatul Poporului i-a solicitat procurorului general să verifice acţiunile/inacţiunile mai multor instituţii implicate în acest caz, prin prisma articolelor 163, 213 şi 329 din Codul penal al Republicii Moldova, în vederea garantării cetăţeanului Republicii Moldova a dreptului la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii.

Femeia a fost diagnosticată cu o boală rară (sindromul Budd Chiari) şi unica ei şansă de a se trata este o intervenţie de transplant hepatic.  O astfel de intervenţie nu poate fi efectuată în Republica Moldova din cauza complexităţii patologiei,  precum şi a lipsei experienţei chirurgicale în astfel de patologii. Din acest  motiv, pacienta a fost nevoită să se adreseze instituţiilor medicale de peste hotare şi, în rezultat, a fost inclusă în lista de aşteptare pentru un transplant hepatic la Centrul de Transplantologie în Minsk, Belarus.  

Având în vedere suma enormă necesară pentru această intervenţie (125.000 dolari), pacienta  a solicitat Ministerului Sănătăţii acordarea unui ajutor financiar, făcând trimitere la prevederile Ordinului Ministerului Sănătăţii nr.979 din 12 decembrie 2016  cu privire la modul de selectare a pacienţilor pentru tratament costisitor.

 În septembrie 2019,  Comisia privind selectarea pacienţilor pentru tratament sau investigaţii costisitoare a decis alocarea a  15% din suma necesară intervenţiei, iar ulterior, după demersuri suplimentare din partea Avocatului Poporului,  – repartizarea  a 30 % din costurile  pentru intervenţie.

Pacienta însă nu poate beneficia de aceste mijloace deoarece, potrivit pct. 19 din Regulamentul Comisiei privind selectarea pacienţilor pentru tratamentul sau investigaţii costisitoare, repartizarea mijloacelor financiare pentru tratament se efectuează doar după efectuarea tratamentului, în timp ce partea belorusă, condiţionează cu plata în avans pentru a efectua această intervenţie.

În opinia Ombudsmanului, prin prevederile regulamentul menţionat se încalcă dreptul la viaţă al pacientei de asemenea se îngrădeşte  dreptul pacientului în accesarea serviciilor medicale calitative şi de înaltă performanţă, indisponibile în ţara noastră, şi cere repartizarea neîntârziată a resurselor necesare pentru tratament.

Avocatul Poporului aminteşte de faptul că dreptul la viaţă reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale omului, garantat oricărei persoane.

Similare
RECOMANDĂRI