Avocatul Poporului, îngrijorat de mesajele agresive şi instigatoare la ură adresate cetăţenilor de peste hotare, dar şi autorităţilor din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avocatul Poporului, îngrijorat de mesajele agresive şi instigatoare la ură adresate cetăţenilor de peste hotare, dar şi autorităţilor din R. Moldova

Avocatul Poporului îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intensificarea mesajelor agresive şi intolerante la adresa reprezentanţilor diasporei R. Moldova, dar şi a unor discursuri instigatoare la ură ale cetăţenilor de peste hotare în care sunt vizate autorităţile Republicii Moldova.

Ombudsmanul constată că tot mai frecvent în spaţiul public sunt distribuite mesaje ostile la adresa cetăţenilor R. Moldova care au revenit sau planifică să revină în ţară în contextul pandemiei de Coronavirus de tip nou. Aceştia sunt văzuţi ca şi vinovaţii declanşării crizei epidemiologice de COVID-19 în Moldova, sunt învinuiţi de iresponsabilitate pentru că ar fi neglijat normele de carantină, spune Mihail Cotorobai.

Mihail Cotorobai mai constată cu regret că şi unii cetăţeni aflaţi în prezent peste hotarele ţării dau dovadă de lipsă de îngăduinţă şi înţelegere a situaţiei în care activează autorităţile din ţară, adresându-le mesaje insultătoare şi licenţioase. Ombudsmanul condamnă ferm asemenea discursuri şi poziţii, menţionând că în lupta cu pandemia nu este loc pentru mesaje de ură, discriminare şi pentru excluziune socială.

Răspunsul la COVID-19 care stigmatizează, exclude şi face ca anumite categorii ale populaţiei să fie mai vulnerabile la violenţă şi atacuri este inadmisibil şi incompatibil cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului, susţine Avocatul Poporului. Mai mult, retorica care stârneşte frica şi diminuează egalitatea tuturor oamenilor este contraproductivă.

Mihail Cotorobai cheamă repetat la solidarizare şi responsabilitate socială, dar şi la neadmiterea manifestărilor de discriminare, ură şi de intoleranţă. Nu este timpul şi nici cazul să căutăm duşmani sau vinovaţi. 

„Crize precum pandemia Coronavirusului trebuie să ne unească, nu să ne dezbine. Această provocare poate fi depăşită doar cu eforturi comune, prin acţiuni de solidaritate umană şi ajutor reciproc, afirmă Ombudsmanul.

COVID-19 este o provocare globală serioasă, dar şi o oportunitate pentru readucerea în atenţie, revitalizarea principiilor universale ale drepturilor omului. Aceste principii şi încrederea în progresul ştiinţific trebuie să prevaleze răspândirii unor ştiri false, prejudecăţilor, discriminării, inegalităţii şi violenţei”, se mai spune în comunicat.

 

Similare
RECOMANDĂRI