Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bacalaureat 2019 - reguli stricte, rezultate transparente

Examenul naţional de bacalaureat 2019 se va desfăşura în perioada 4 – 21 iunie 2019. La sesiunea din acest an s-au înscris 17.754 de candidaţi, dintre care 2478 de restanţieri din sesiunile anterioare. Unele universităţi organizează, anual, cursuri gratuite de pregătire pentru BAC, iar, potrivit datelor, numărul liceenilor interesaţi este în creştere faţă de 2018. La Obiectiv Comun, am discutat despre sesiunea de bacalaureat 2019 şi prevederile regulamentului de desfăşurare a examenelor din acest an.

Potrivit regulamentului, dreptul de a susţine examenul de bacalaureat îl au persoanele care au finalizat programa de liceu şi cele care au absolvit forme de învăţământ echivalente celui liceal. Candidaţii care vor obţine note insuficiente în sesiunea de bază au dreptul să susţină, la cerere, repetat, probele de examen respective în sesiunea suplimentară. Examenul de bacalaureat poate fi susţinut gratuit de cel mult două ori în următorii trei ani.
 
Directorul Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, Anatol Topală,  a declarat că principalul obiectiv este desfăşurarea corectă, obiectivă şi transparentă a examenelor, pentru a avea rezultate cât mai bune. Rapoartele publicate anual arată că rata de promovare a examenului de bacalaureat este în creştere.
 
Universitatea Tehnică a Moldovei a organizat şi în acest an cursuri gratuite de pregătire pentru examenele de bacalaureat. Peste 300 de liceeni din diferite localităţi s-au înscris la ore suplimentare de pregătire. Cursurile s-au desfăşurat în perioada 16 februarie - 25 mai şi au fost frecventate de elevi din Ialoveni, Călăraşi, Străşeni, Căuşeni, Hânceşti.
 
Radu Melnic, secretar responsabil în Comisia de Admitere UTM, a declarat că cei mai mulţi s-au înscris la cursuri de matematică, informatică, desen artistic şi fizică. „Solicitările din acest an au întrecut aşteptările noastre. În afară de aceasta, noi le-am organizat Ziua Porţilor Deschise la universitate şi trei evenimente din ciclul „Student pentru o zi”, unde s-au informat despre specialităţile facultăţilor”, a menţionat Radu Melnic.
 
Examenul de bacalaureat presupune susţinerea obligatorie a probelor la limba de instruire, limba străină, iar în şcolile alolingve – la limba şi literatura română, dar şi un examen de profil – matematica pentru cei de la profil real; istoria românilor şi universală pentru profilul umanist şi proba de profil pentru candidaţii de la profilul arte, sport, tehnologic. Pe lângă disciplinele obligatorii, candidaţii la BAC vor susţine şi o probă de examen la o disciplină propusă spre alegere.

Accesaţi acest link pentru a privi întreaga emisiune.
Similare
RECOMANDĂRI